ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (ή FCC από το Federal Communications Commission) ψήφισε να τερματιστεί η προστασία της ουδετερότητας του διαδικτύου, που προστατευόταν από ένα νομοσχέδιο του Obama.
Οι ψήφοι ήταν αναμενόμενοι, καθώς η FCC ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους που επιθυμούσαν ανέκαθεν τον τερματισμό της ουδετερότητας του διαδικτύου (Net neutrality).
Έτσι ο νόμος Title II τερματίστηκε επίσημα, κάτι που παραδίδει τον έλεγχο του διαδικτύου στους παρόχους υπηρεσιών όπως τις Αμερικάνικες εταιρείες Comcast, Time Warner και AT&T.
Η επίμαχη ψηφοφορία δεν έληξε χωρίς τεταμένες στιγμές.
Σε ένα σημείο ο χώρος έπρεπε να αδείασει καθώς υπήρξε η απειλή βόμβας. Οι αρχές είπαν τους δημοσιογράφους να αφήσουν τον εξοπλισμό τους (κάμερες, φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα) και να περάσουν έξω. Μετά τον έλεγχο του χώρου που γινόταν η ψηφοφορία, μπόρεσαν να επιστρέψουν για να συνεχιστεί η διαδικασία με τα προβλέψιμα αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος της FCC, Ajit Pai, πιστεύει ότι η άρση του κυβερνητικού κανονισμού ανοίγει το διαδίκτυο για αυξημένες επενδύσεις, τροφοδοτώντας την καινοτομία από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
[irp posts=”165219″ name=”NASA: Σπουδαία ανακάλυψη αλλάζει τα δεδομένα (ΒΙΝΤΕΟ)”]
Αυτές οι εταιρείες, ωστόσο, έχουν κατηγορηθεί εδώ και πολύ καιρό ότι κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Από καταπιεστικές χρεώσεις εξοπλισμού με υπογούφερ και καλωδιακά kits, σε συστήματα τιμολόγησης που αποσκοπούν στη συλλογή κάθε δυνατού ποσού από τους καταναλωτές που εξυπηρετούν.
Οι ISP δεν έχουν ακριβώς τη φήμη στο ότι προσφέρουν το είδος καινοτομίας που ελπίζει ο Pai.
Επιπλέον, ο τερματισμός της προστασίας της ουδετερότητας του διαδικτύου ή Net neutrality ανοίγει την πόρτα για ποικίλα σενάρια:
κλιμακωτές τιμές που θα απομακρύνουν από το Διαδίκτυο όσους δεν επιθυμούν να πληρώσουν για απεριόριστα πακέτα (αν υπάρχουν),
την καλύτερη αντιμετώπιση μιας ιστοσελίδας ή μιας υπηρεσίας έναντι κάποιας άλλης (βλέπε φακελάκια, ή
σκιερές συμφωνίες που αποκόπτουν μικρότερες επιχειρήσεις).
Να αναφέρουμε όμως ότι ίσως εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα καθώς η απόφαση θα μπορούσε να ανατραπεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο ή στο Κογκρέσο.
Προς το παρόν όμως, οι ISP έχουν αναλάβει τα κλειδιά του κάστρου και είναι υπεύθυνοι για το Διαδίκτυο, γράφει το iguru.gr.