To «φλασάκι» ή «USBάκι» έχει γίνει κάτι τελείως κοινότυπο, κάτι που ο καθένας μας έχει ακόμα και στο μπρελόκ του, μην τυχόν και χρειαστεί να μεταφέρει τίποτα.
Η αγορά ενός USB stick δεν θα πρέπει να παίρνεται αψήφιστα: μιλάμε για ένα stickάκι που θα μεταφέρει δεδομένα σημαντικά και τις περισσότερες φορές, θα πρέπει να το κάνει και γρήγορα. Έτσι λοιπόν, πριν την αγορά ενός τέτοιου, θα πρέπει να έχουμε κατά νου κάποια πράγματα, κάποιους «κανόνες» αν θέλετε, έτσι ώστε η επιλογή μας να είναι η καλύτερη δυνατή και να μη μετανιώσουμε γι’ αυτή στο εγγύς μέλλον.
Προσοχή στην ταχύτητα
Όλοι ξέρουμε πως η έκδοση 3.0 του πρωτοκόλλου USB είναι ταχύτερη από τη 2.0: συγκεκριμένα η 3.0 μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητες 100 MB/s, την ώρα που η 2.0 περιορίζεται στα 15 MB/s. Από εκεί και πέρα όμως, η ίδια η μνήμη και τα controllers της παίζουν ρόλο στις ταχύτητες μεταφοράς. Υπάρχουν ορισμένα «φλασάκια» που αγγίζουν ακόμα και τις διπλάσιες ταχύτητες (βλ. Sandisk Extreme series) από τα απλά USB 3.0 κι αυτό διότι ορισμένα από τα στοιχεία τους προέρχονται από την τεχνολογία των SSD δίσκων! Δεν είναι όλα τα 64άρια USB 3.0 sticks λοιπόν το ίδιο, γι’ αυτό προσοχή!
Το μικρότερο δεν είναι πάντα καλύτερο
Ναι, ένα μικρού μεγέθους USB stick είναι τρελά λειτουργικό και πρακτικό αφού ανά πάσα στιγμή μπορείτε να το έχετε μαζί σας. Το κακό με τα πολύ μικρά sticks είναι πως δεν γίνεται να σας προσφέρουν την ποιότητα που λέγαμε πιο πάνω, οπότε ο γενικός κανόνας λέει πως αν θέλετε σώνει και ντε μικρό μέγεθος, θα πρέπει να θυσιάσετε ταχύτητα και αντιστρόφως.
Ασφάλεια
Όλοι θέλουμε τα δεδομένα μας να είναι ασφαλή και να παραμείνουν μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Γι’ αυτούς που το απαιτούν όμως κιόλας, υπάρχουν συγκεκριμένα USB sticks που ενσωματώνοντας υψηλής τεχνολογίας κωδικοποίηση, κλειδώνουν το περιεχόμενό τους με κωδικό ασφαλείας. Πρόκειται αναμφίβολα για μια καλή λύση για εκείνους που βάζουν πάνω απ’ όλα την ασφάλεια, όμως καλό θα ήταν να κρατήσουμε δύο πράγματα κατά νου: ένα USB stick μπορεί να προστατευτεί με κωδικό ακόμα κι αν δεν έχει ενσωματωμένο τέτοιο σύστημα και συν τοις άλλοις, στον κόσμο της Τεχνολογίας, ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει…
Λύσεις για κάθε συσκευή
Για εσάς που μεταφέρετε συχνά δεδομένα μεταξύ αρκετών συσκευών (κάμερα/φωτογραφική, smartphone, PC κλπ), υπάρχουν τα υβριδικά USB sticks, «φλασάκια» δηλαδή με περισσότερες από μία θύρα. Έτσι, μπορείτε να συνδέσετε το stick σας αρχικά στο smartphone μέσω micro USB, να πάρετε αρχεία από εκεί (εφ’ όσον η συσκευή σας υποστηρίζει USB OTG [On-the-Go]) και κατόπιν, χρησιμοποιώντας το USB βύσμα του, να το συνδέσετε στο PC και να εναποθέσετε εκεί το περιεχόμενό του. Οι λύσεις αυτές είναι ακριβότερες αλλά σκεφτείτε την ταλαιπωρία από την οποία σας γλιτώνουν.
Η αλλαγή ποτέ δεν έβλαψε κανέναν
Ένα USB stick διαθέτει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής η οποία βέβαια δεν μετριέται σε μήνες/χρόνια αλλά σε εγγραφές. Ένα μέσο USBάκι αντέχει για 3.000-5.000 κύκλους εγγραφής, αριθμός που ισοδυναμεί με αρκετά χρόνια συνεχούς χρήσης. Αν και το πιθανότερο είναι πως θα διαλύσετε ή θα χάσετε το USB stick σας, πριν αυτό «τα παίξει», στην περίπτωση που συμπληρώσετε τετραετία ή έστω, πενταετία χρήσης, αρχίστε να σκέφτεστε σιγά-σιγά την αντικατάστασή του…