Για τη νέα συνήθεια που έγινε… λατρεία, τις selfies, έχουν ειπωθεί πολλά. Τώρα νέα έρευνα απέδειξε ότι η selfie κρύβει μια μοναξιά για εκείνον που τη βγάζει και την ανάγκη για αποδοχή από τους άλλους…
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Psychosocial Research on Cyberspace. Την έρευνα έκαναν Ταϊλανδοί επιστήμονες, που θέλησαν να δουν την προσωπικότητα εκείνων που αυτοφωτογραφίζονται κάθε τρεις και λίγο και πόσες selfies βγάζουν.
Βρήκαν, λοιπόν, ότι ο “βομβαρδισμός” από ποσταρίσματα στα social media με φωτογραφίες μαρτυράει τη μοναξιά του… πρωταγωνιστή και πολύ πιθανό να κρύβει ψυχικές διαταραχές, καθώς και προβλήματα στον γάμο και στις σχέσεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr Peerayuth Charoensukmongkol, από το Εθνικό Ινστιτούτο Διοικητικής Ανάπτυξης της Bangkok, τα άτομα αυτά είναι ματαιόδοξα και αναζητούν εναγωνίως την προσοχή των άλλων.
Στη μελέτη συμμετείχαν 300 σπουδαστές, κοπέλες, ως επί το πλείστον, ηλικίας από 21 έως 24 ετών, από τις οποίες πήραν συνέντευξη για να διαπιστώσουν εάν ήταν νάρκισσοι, εάν ήθελαν να είναι το κέντρο της προσοχής ή αν είχαν κάποια χαρακτηριστικά, που συνδέονται με τη μοναξιά. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι περνούν πάνω από το 50% του χρόνου τους βγάζοντας φωτογραφίες και μετρώντας τα like των φίλων τους, κακιώνοντας, κιόλας, εάν δεν είχαν πολλά like!
“Την ώρα που για κάποιους μια selfie αντανακλά μια διασκεδαστική στιγμή, εκείνοι που το κάνουν συνέχεια έχουν κάποιες ανθυγιεινές συμπεριφορές. Μπορεί να υποκρύπτεται σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα. Δεν είναι εμμονή, ούτε εθισμός, αλλά ένα σύμπτωμα, που εκφράζει μια ψυχοπαθογένεια ή μια διαταραχή δυσμορφίας του σώματος” εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής.
Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που εκείνοι που βγάζουν selfies συχνά, συγκεντρώνονται κυρίως στον εαυτό τους και νοιάζονται ελάχιστα για τους άλλους, κατέληξαν οι Ταϊλανδοί επιστήμονες.