ΑΣΕΠ-Ο δεύτερος πανελλαδικός γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές, καθώς η εξέταση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα.
Του Παντελή Χαριτάκη
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Οι εξετάσεις θα γίνονται με ραντεβού, κάτι που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν θέση σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για την εξέτασή τους.
Ο διαγωνισμός θα καλύψει περίπου 15.000 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.
Ο χρόνος διεξαγωγής των Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίαςδεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί μετά τον γραπτό διαγωνισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο οποίος προβλέπει 100 μόνιμες θέσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και αναμένεται να διεξαχθεί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2025. Έτσι, ο δεύτερος πανελλαδικός διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.
6.806 νέες προσλήψεις ΑΣΕΠ! Έρχονται και τα αποτελέσματα για 4.897 θέσεις εργασίας
Νέες Διαδικασίες και Τεχνολογικές Καινοτομίες
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της εξέτασης, καθώς οι υποψήφιοι θα εξεταστούν ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου του ΑΣΕΠ, έχουν ήδη προγραμματιστεί αγορές 2.146 ηλεκτρονικών συσκευών για τη διενέργεια των διαγωνισμών. Επιπλέον, θα υπάρξει μείωση του αριθμού των εξεταστικών κέντρων, καθώς αντί για 500 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπως είχε γίνει στον πρώτο διαγωνισμό του 2023, τώρα θα λειτουργήσουν μόνο δύο εξεταστικά κέντρα: ένα στην Αθήνα (πιθανότατα στο Περιστέρι) και ένα στη Θεσσαλονίκη (πιθανότατα το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο).
Η καινοτομία της «κράτησης θέσης» δίνει στους υποψηφίους τη δυνατότητα να επιλέξουν την ημερομηνία και ώρα εξέτασής τους μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία αναπτύσσεται σε συνεργασία του ΑΣΕΠ με ιδιωτική εταιρεία. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να μειώσει την ταλαιπωρία και να επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση των εξετάσεων. Παράλληλα, κάθε εξεταζόμενος θα λαμβάνει διαφορετικά θέματα, τα οποία θα επιλέγονται μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης από μία δεξαμενή θεμάτων.
Η «Δεξαμενή Επιτυχόντων»
Όπως και στον πρώτο γραπτό διαγωνισμό, οι επιτυχόντες θα εισαχθούν σε μια «δεξαμενή» από την οποία θα αντλείται προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες των φορέων του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι οι επιτυχόντες δεν θα προσλαμβάνονται άμεσα, αλλά θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις που θα προκηρυχθούν από διάφορους οργανισμούς.
Νέες Προκηρύξεις για Προσλήψεις στους δήμους
Εκτός από τον πανελλαδικό διαγωνισμό, το ΑΣΕΠ συνεχίζει να προκηρύσσει νέες θέσεις εργασίας για διάφορους δήμους και δημόσιους φορείς. Μερικές από τις πρόσφατες προκηρύξεις περιλαμβάνουν:
- Δήμος Σερρών: Πρόσληψη 3 παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας ή βοηθών βρεφονηπιοκόμων.
- Δήμος Βόλου: Πρόσληψη 3 ατόμων για τη λειτουργία Γραφείου Επιχειρείν στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027».
- Δήμος Λεβαδέων: Πρόσληψη ενός παιδαγωγού και ενός βρεφονηπιοκόμου.
- Δήμος Χαϊδαρίου: Σύναψη συμβάσεων για 15 άτομα σε διάφορες ειδικότητες.
- Δήμος Ρόδου: Πρόσληψη 11 ατόμων για επείγουσες ανάγκες.
- Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας: Πρόσληψη 3 ατόμων για την κάλυψη αναγκών λόγω COVID-19.
- Δήμος Αριστοτέλη: Πρόσληψη δύο καθηγητών φυσικής αγωγής για τα προγράμματα «Άθληση για Όλους».
- Δήμος Καλαμάτας: Πρόσληψη 8 ατόμων για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
- Δήμος Νέστου: Πρόσληψη 3 ατόμων με δίμηνες συμβάσεις.
- Δήμος Βοΐου: Πρόσληψη 3 ατόμων για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου και Ένταξης.
Οι νέες διαδικασίες του ΑΣΕΠ αντικατοπτρίζουν τη στροφή προς την ψηφιοποίηση των εξετάσεων και τη βελτίωση της διαδικασίας επιλογής προσωπικού. Η δυνατότητα κράτησης θέσης, η ηλεκτρονική εξέταση και η αξιοποίηση της «δεξαμενής επιτυχόντων» αποτελούν βήματα προς ένα πιο σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο. Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον δεύτερο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις και να προετοιμάζονται κατάλληλα για τη νέα μορφή εξέτασης.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου