Alpha Bank:Τους κύριους παράγοντες που προσδιορίζουν τη δυναμική της καταναλωτικής δαπάνης προσδιορίζει σε ανάλυσή της η τράπεζα. Η αρνητική ροπή στην αποταμίευση, το τουριστικό ρεύμα και η επίδραση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οι ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας από την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την πορεία της ενεργούς ζητήσεως αποτελούν ενθαρρυντική εξέλιξη. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 2,1%, σε ετήσια βάση, στο οκτάμηνο του 2017, έναντι μειώσεως κατά 1,8% την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Επιπλέον, σημειώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο, με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αναθεωρημένη προς τα κάτω σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% για το 2017 αναμένεται να προέλθει κατά το ήμισυ από τη θετική συμβολή της τελικής καταναλωτικής δαπάνης.
Η τράπεζα επιχειρεί να αναλύσει τους προσδιοριστικούς παράγοντες αυτής της εξελίξεως σε συνδυασμό με την αλληλεπίδρασή της με τους δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης και επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο.
Οι κύριοι παράγοντες που προσδιορίζουν τη δυναμική της καταναλωτικής δαπάνης είναι οι ακόλουθοι:
Πρώτον, η προσπάθεια των νοικοκυριών να προστατεύσουν το επίπεδο ευημερίας τους και να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, η οποία χρηματοδοτείται από τους υφιστάμενους αποταμιευτικούς πόρους.
Τούτο έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση αρνητικής μέσης ροπής προς αποταμίευση στην Ελλάδα.
Παρά τη στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας το 2016 και την ελαφρά άνοδο στο πρώτο εξάμηνο του 2017, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μετά την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων συνέχισε την πτωτική πορεία. Σύμφωνα μάλιστα με το ΙΟΒΕ, η πρόθεση των νοικοκυριών για αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες, υπεχώρησε στις -79,9 μονάδες το 2016, από -76,3 μονάδες το 2015.
[irp posts=”158072″ name=”Tρ. Πειραιώς: Με ιδιαίτερη επιτυχία η ηλεκτρονική δημοπρασία πώλησης ιδιόκτητων ακινήτων της”]
Δεύτερον, η αύξηση των εισπράξεων από την ενισχυμένη τουριστική κίνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 9,1% σε ετήσια βάση στο οκτάμηνο του 2017, έναντι μειώσεως 9,1% το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Τρίτον, η σταδιακή αύξηση της απασχολήσεως, η οποία ενισχύει την καταναλωτική δαπάνη.
Δεδομένου όμως ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα αυτής της αυξήσεως αφορά σε θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχολήσεως, και κατά συνέπεια χαμηλότερου διαθεσίμου εισοδήματος, η διάρθρωση των καταναλωτικών δαπανών μεταβάλλεται ουσιαστικά, προς όφελος των αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, σε σχέση με τα πολυτελή αγαθά, όπως ένδυση και υπόδηση και διαρκή αγαθά.
Τέταρτον, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, είτε μέσω καρτών είτε μέσω διαδικτυακών συναλλαγών, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, η οποία οδηγεί σε μια ακριβέστερη καταγραφή του ύψους της καταναλωτικής δαπάνης, και κατά συνέπεια στη συμπίεση της σκιώδους οικονομίας.
Την περίοδο μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσεως, το ποσοστό των ατόμων που πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές αυξήθηκε (πωλήσεις από ηλεκτρονικά καταστήματα εντός ή εκτός της Ελλάδος).
Τη μεγαλύτερη, ωστόσο, αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των ατόμων που πραγματοποίησαν διαδικτυακές αγορές από εγχώριες επιχειρήσεις ήτοι από 6% το 2009 σε 26% το 2016. Ειδικά την περίοδο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (2015), το ποσοστό των ατόμων που πραγματοποίησαν αγορές εκτός Ελλάδος μειώθηκε, ενώ αντίθετα εκτινάχθηκε το ποσοστών εκείνων που πραγματοποίησαν διαδικτυακές αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα εντός Ελλάδος (2014: 19%, 2015: 24% και 2016: 26%).
ALPHA BANK: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ