Στη σημαντική ευκαιρία που αποτελεί για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist επαναλαμβάνοντας την δέσμευση των τραπεζών για τη μόχλευση των πόρων του Recovery Fund, έχοντας ήδη περάσει με επιτυχία το τεστ της πανδημίας.
Κρίσιμο ρόλο στη διοχέτευση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ελληνική Οικονομία, θα διαδραματίσει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ανέφερε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργείται ένα δημοσιονομικός αντικυκλικός οργανισμός που θα αποτρέψει το καθολικό σοκ από την πανδημία να μετατραπεί σε ασύμμετρη ύφεση, η οποία θα απομακρύνει μεταξύ τους τις οικονομίες της ΕΕ.
«Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε έναν κοινό μηχανισμό που θα αποτρέψει ένα παγκόσμιο σοκ από την υγειονομική κρίση. Eάν πάρουμε την Ελλάδα ως παράδειγμα, τα 32 δισ. ευρώ που θα λάβει τα επόμενα πέντε με επτά χρόνια θα επιτρέψουν στην χώρα να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης 3% κατά μέσο όρο, δηλαδή, 1,5% – 2% παραπάνω από ό, τι θα επιτυγχανόταν στην επταετία υπό κανονικές συνθήκες. Άρα, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία έχει σημαντικό επενδυτικό κενό, δίνεται η δυνατότητα μέσω των πόρων αυτό να γεμίσει, επιχειρώντας στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά στο ψηφιακό συνέδριο του Economist, για να προσθέσει: «Το μέγεθος της προσπάθειας είναι τεράστιο. Συνολικά – μαζί με τους πόρους που θα εισέλθουν στη χώρα από το ΕΣΠΑ, τα κονδύλια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2021 – 2027 και το εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα – θα εισρεύσουν κεφάλαια περί τα 80 δισ. ευρώ. Μιλάμε για το 40% του ΑΕΠ».
Όσον αφορά στους τομείς, αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, είναι εξαιρετικά χρήσιμοι, ειδικά για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για τομείς, όπως η πράσινη οικονομία, η ψηφιοποίηση, οι υποδομές, το agribusiness.
«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, παρέχοντας χρηματοδότηση μέχρις ότου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, αλλά και εμπειρία και τεχνογνωσία. Ειδικά στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης θα αξιολογήσουμε τους κινδύνους, όχι μόνον τους οικονομικούς, αλλά και τους περιβαλλοντικούς».
Επίσης, οι τράπεζες θα παράσχουν τη γνώση και την εμπειρία τους προκειμένου η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, η αξιολόγηση των projects και η διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης να έχουν τον μέγιστο δυνατό αντίκτυπο στην αγορά. Ο κ. Μεγάλου τόνισε την ανάγκη η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και η διαχείριση των κινδύνων να γίνει σε συνεργασία και με ιδιαίτερη σοβαρότητα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Οι τράπεζες, ήδη βαδίζουμε χέρι – χέρι με τον Υπουργείο Οικονομικών και τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ώστε να ξεδιπλώσουμε γρήγορα τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και άλλα Ταμεία. Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς, όσο και οι άλλες τράπεζες έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς στη διάρκεια της πανδημίας, του lockdown και της προηγούμενης κρίσης και πιστεύω ότι και στο μέλλον θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο – και δεσμευόμαστε σε αυτό – για τη μόχλευση των πόρων του Recovery Fund για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας», κατέληξε ο κ. Μεγάλου.