Μόνο η ΠΟΣΠΕΡΤ ήταν επικριτική από όλους τους φορείς που μίλησαν για το νομοσχέδιο σχετικά με την επανασύσταση και επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Το νομοσχέδιο υπερψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το καταψηφίζει η ΝΔ, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης χαρακτήρισε ως «απογοητευτικό» το νομοσχέδιο και προέβλεψε ότι «θα βάλει ταφόπλακα στην ΕΡΤ, γιατί θα την στείλει οριστικά σε κλείσιμο και γιατί δεν μπορεί να την καταστήσει το αντίπαλο δέος στην Digea».
Μπορεί το νομοσχέδιο να αποτελεί μία μια νίκη του αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ, αλλά «δεν επιφέρει επανασύσταση της ΕΡΤ. Περιορίζεται στη μετονομασία της ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ, και σε κάποιες αλλαγές στον ιδρυτικό της νόμο», εκτίμησε ο Π. Καλφαγιάννης, θεωρώντας ότι μόνο «εν μέρει γίνονται πράξη οι προεκλογικές δεσμεύσεις» που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εκπρόασωπος των εργαζομένων στο δ.σ. της ΕΡΤ δεν θα διορίζεται από την ΠΟΣΠΕΡΤ, ούτε θα είναι συνδικαλιστής, αλλά θα εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Το αίσθημα δικαίωσης όσων δούλεψαν εθελοντικά για την ΕΡΤ ΟΡΕΝ υπογράμμισε η δημοσιογράφος η Μάχη Νικολάρα, προτείνοντας να επαναλειτουργήσουν όλες οι δομές της ΕΡΤ, να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από το ενιαίο μισθολόγιο και το καθεστώς ΔΕΚΟ και να έχουν ενιαίο μισθολόγιο μέχρι την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ακόμη ζήτησε να επανέλθουν οι συμβασιούχοι, ενώ υποστήριξε το μέτρο της μονοθεσίας για την ΕΡΤ, ζητώντας όμως να επεκταθεί και στα υπόλοιπα δημόσια μέσα ενημέρωσης.
Την επαναλειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ και να μην κλείσει κανείς περιφερειακός σταθμός, ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΕΡΤ OPEN Δημήτρης Κούνης, υπογραμμίζοντας την συμβολή της EΡΤ OPEN στην ενημέρωση των πολιτών επί 22 μήνες την ίδια ώρα που «τα συστημικά κανάλια» δεν διέθεταν ούτε ένα λεπτό για να τα αναδείξουν τα κοινωνικά προβλήματα.
«Μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται με ένα νέο όραμα, όταν ο λαϊκισμός και ο κιτρινισμός επικρατούν», είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, ενώ ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Γιουκάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ο Γ. Γιουκάκης είπε ότι δεκάδες δημοσιογράφοι που απολύθηκαν από την ΕΡΤ επιβιώνουν με τα πακέτα βοήθειας που δίνει η ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ είπε ότι η ΕΤΤ πρέπει να αποκτήσει ψηφιακή πλατφόρμα.
Την αυτονομία της ΕΡΤ 3, πρότεινε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης Τάσος Φωκιανίδης, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων Κυριάκος Κορτέσης ζήτησε την επαναλειτουργία όλων των Περιφερειακών ΕΡΑ. Και ο Τ. Φωκιανίδης και ο Κ. Κορτέσης έθεσαν το ζήτημα των συμβασιούχων.
Την λειτουργία των περιφερειακών σταθμών, ζήτησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Δημήτρης Χορταριάς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού – Ηλεκτρονικού Τύπου Θέμης Μπερεδήμας.
Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ «με όλες τις δομές τους, ανεξάρτητη, χωρίς χειραγώγηση, στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και την διοικητική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3» ζήτησε η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ3 Ελευθερία Φαραντάκη.
Το ζήτημα των συμβασιούχων της ΕΡΤ έθεσαν η εκπρόσωπός τους ‘Ασπα Καραογλάνη, ενώ ο τέως πρόεδρος του Σωματείου συμβασιούχων της ΕΡΤ Γιάννης Πρίντεζης ζήτησε να μην θυσιαστούν για μια ακόμη φορά οι συμβασιούχοι.
Την εξασφάλιση προσβασιμότητας στο πρόγραμμα της ΕΡΤ για τα άτομα με αναπηρίες, ζητήσει ο Γιάννης Γιάλλουρος μέλος της ΕΓ της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.
Έμφαση στην ελληνική παραγωγή μέσω της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ έδωσαν μία σειρά από φορείς, δημιουργούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες, όπως η UNI MEI, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου.