Για αναστάτωση έως πανικό στο Mega Channel κάνει λόγο το Πρώτο Θέμα, το οποίο σε μακροσκελές άρθρο του αναφέρει ότι ο Σταύρος Ψυχάρης «ψάχνεται» να κάνει κωλοτούμπα το κανάλι και να το γυρίσει ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη τα πρώτα δείγματα απελπισίας του ΔΟΛ να διασωθεί φάνηκαν στο κυριακάτικο ΒΗΜΑ που κυκλοφόρησε με φιλοσυριζαίικο πρωτοσέλιδο.
Όπως γράφει το Πρώτο Θέμα, η ευθεία προειδοποιητική απειλή κατά των εγχώριων ολιγαρχών που εκτόξευσε ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τα Οικονομικά Γιώργος Σταθάκης μπορεί να μην ήταν κεραυνός εν αιθρία, τάραξε, όμως, τα προεκλογικά νερά και δημιούργησε μεγάλη αίσθηση για την ένταση με την οποία ένα από τα μετριοπαθέστερα στελέχη της Κουμουνδούρου επέλεξε να επαναφέρει στο πολιτικό προσκήνιο το ζήτημα της πολυθρύλητης διαπλοκής.
O εκλογικός πυρετός των ημερών προκαλεί έντονες αναταράξεις στα επιχειρηματικά επιτελεία που φαίνεται να προετοιμάζονται για την πιθανολογούμενη κυβερνητική αλλαγή και την ενδεχόμενη αναδιάταξη του σκηνικού τόσο εν γένει στον οικονομικό τομέα όσο και ειδικότερα στον «ευαίσθητο» χώρο των μέσων ενημέρωσης, τα οποία έχουν διασυνδέσεις ή και εκκρεμότητες με τις τράπεζες και το Δημόσιο.
«Η αντιμετώπιση των Ελλήνων ολιγαρχών αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, εάν ανέλθει στην εξουσία», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στους «Financial Times». Με επιμονή, μάλιστα, που ξένισε ακόμη και τους φλεγματικούς Βρετανούς, επανέλαβε με έμφαση: «Οι ολιγάρχες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία της Κουμουνδούρου εκφράζει διάθεση να συγκρουστεί με τους ολιγάρχες, παρόλο που δεν είναι λίγοι όσοι επιφυλάσσονται για τον πραγματικό ή προσχηματικό χαρακτήρα που έχουν οι κατά καιρούς σφοδρές κόντρες που εκδηλώνονται, αφήνοντας σε κάποιους την εντύπωση ότι μπορεί να υποκρύπτουν και προθέσεις για νταραβέρια, ίσως επειδή συνήθως οι σκληρές θέσεις γίνονται, εν είδει ακριτομυθιών, μέσω συνεντεύξεων σε ξένους δημοσιογράφους.
Ανεξαρτήτως, πάντως, αν βασίζονται στα πραγματικά δεδομένα της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, οι δεσμεύσεις Σταθάκη ταιριάζουν γάντι με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέσα ενημέρωσης, όπως εγκρίθηκε στο προγραμματικό συνέδριο του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Το κείμενο των προτάσεων που θα εφαρμόσει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων για πλήρη ανατροπή του σημερινού τοπίου στα ηλεκτρονικά μέσα.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει, άλλωστε, για «επαναχάραξη του χάρτη των ΜΜΕ» και προβλέπει παρεμβάσεις τέτοιες ώστε αν εφαρμοστούν, πιθανότατα όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν την τελευταία εικοσιπενταετία θα εξαφανιστούν και τη θέση τους θα πάρουν άλλοι οι οποίοι θα λειτουργούν ως «μη εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοινωνικές οργανώσεις και φορείς».
Πάντως, είναι απορίας άξιον πού θα βρουν τα χρήματα για να λειτουργήσουν και να πληρώσουν και τα 100 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται να εισπραχθούν από τα τέλη συχνοτήτων.
Σε κάθε περίπτωση, η αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται ότι θα γίνει «από μηδενική βάση» και με διαγωνιστικές διαδικασίες που «στα κριτήρια για την απόκτηση της άδειας (θα) περιλαμβάνονται προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αποκλείονται από τους διαγωνισμούς όσες επιχειρήσεις: α) δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους, β) δεν τηρούν τα προβλεπόμενα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα και γ) δεν τηρούν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας».
Η ασαφής γενικότητα των κριτηρίων αδειοδότησης που τίθενται (ποιος άραγε θα κρίνει ποιος τηρεί και ποιος όχι τη δεοντολογία;) είναι ίσως το μικρότερο κακό που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι σημερινοί μιντιάρχες, εφόσον οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ νομοθετηθούν από την επόμενη Βουλή.
Η μεγαλύτερη, ίσως, απειλή, που στην πραγματικότητα θα τους θέσει εκτός παιχνιδιού και θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τους σταθμούς που ήδη εκπέμπουν και έχουν τεράστια συσσωρευμένα χρέη, είναι ότι θα ζητηθεί «καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, υποστηρίζει ότι με τα μέτρα αυτά θα επέλθει «εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων ΜΜΕ και οριστική αντιμετώπιση της διαπλοκής με το κράτος και τις τράπεζες», ενώ εξαγγέλλει ακόμη «επανασχεδιασμό του χάρτη ραδιοσυχνοτήτων και πρόβλεψη ώστε ο πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας να μην ταυτίζεται με τον πάροχο περιεχομένου», καθώς και «νέα ρύθμιση για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ που να ανταποκρίνεται στα γεωγραφικά και πληθυσμιακά δεδομένα της Ελλάδας».