Παναγιώτης Τσιμπούκης
Σε αδιέξοδο αυτοοδηγήθηκε η Κυβέρνηση στο καυτό ζήτημα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών παρά τις μεγαλεπήβολες εξαγγελίες της και την ανεξέλικτη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος σε διαδικασίες τύπου Μπιγκ Μπράδερ για την κατακύρωση των επίμαχων τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να κλείσει την αυλαία των δικαστικών διασκέψεων για τις άδειες των καναλιών, στέλλοντας ουσιαστικά στο εκτελεστικό απόσπασμα το νόμο Παππά με τον οποίο επιχειρήθηκε επιπόλαια, ερασιτεχνικά και αντισυνταγματικά να μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες του συνταγματικά κατοχυρωμένου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.
Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας πεπαλαιωμένες μεθόδους παρακρατικών οργανώσεων, υπερήλικα στελέχη που διετέλεσαν κατά την παρελθούσα δεκαετία σε κομβικές θέσεις κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών, κινούμενα πρόσωπα πίσω από λευκό πανί, αυτόκλητους υπερασπιστές του δημοσίου συμφέροντος με βεβαρυμένο παρελθόν και υψηλές αμοιβές, αυτογελοποιούμενους πανεπιστημιακούς διδασκάλους, άπειρους καλοαμοιβόμενους συμβούλους, κ.λπ., κατάφερε να μετατρέψει το χώρο της Δικαιοσύνης σε ένα καζάνι που βράζει χωρίς να υπάρχουν βαλβίδες ασφαλείας.
Όπως επισήμαναν έμπειρα στελέχη του δικαστικού χώρου η κυβέρνηση με τις αδόκιμες κινήσεις και ενέργειες της, κατάφερε να εξαγριώσει την δικαστική και νομική κοινότητα, να εξαγριώσει τους πολίτες -ακόμη και τους ψηφοφόρους της- με τις τουλάχιστον άτυχες ενέργειες της στο θέμα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.
[irp posts=”75344″ name=”Ρουκέτες Αλιβιζάτου: Ήταν άμεσος ο εκβιασμός του αντιπροέδρου του ΣτΕ”]
Δικαστικές Ενώσεις, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, καθηγητές πανεπιστημίων, ο νομικός κόσμος, αλλά και απλοί πολίτες του μόχθου καταδίκασαν το σύνολο των ενεργειών, μεθόδων, κ.λπ. που χρησιμοποίησε η κυβέρνησης στο θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση, εξέθεσε ανεπανόρθωτα πρόσωπα τα οποία εκείνη εξέλεξε όπως είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, κ.ά., ανεξάρτητα εάν ο ίδιος έκανε αδόκιμες δηλώσεις και ενέργειες, τις οποίες και συνεχίζει έως τώρα.
Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου προσδιόρισε τις δύο επόμενες διασκέψεις, κεκλεισμένων των θυρών, της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες το απόγευμα (5μ.μ.) της ερχόμενης Δευτέρας και Τετάρτης (24 και 26 Οκτωβρίου 2016).
Κατά τις επίμαχες δυο αυτές διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, όπως επισημαίνουν δικαστικοί κύκλοι, θα διαγράψει από το νομικό χάρτη της χώρας και από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως αντισυνταγματικό το νόμο 4339/2015, με τον οποίο μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Νίκο Παππά. Σύμφωνα με τους ίδιους πάντα κύκλους, κατά τις δυο επίμαχες επόμενες διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ τουλάχιστον 16 δικαστικοί λειτουργοί από τους 25 που έχουν δικαίωμα ψήφου στην διάσκεψη, θα ταχθούν υπέρ της επίμαχης διάταξης.
Η διάσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας, η τέταρτη κατά σειρά, θα ξεκινήσει με τον εισηγητή της υπόθεσης, σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρώσει την εισήγησή του, που ξεκίνησε χθες το βράδυ αλλά δεν ολοκληρώθηκε.
Ο κ. Παπαγεωργίου, όπως ήταν αναμενόμενο, τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά (νόμος 4339/2015), με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και υπέρ της νομιμότητας των υπουργικών κ.λπ. αποφάσεων που εκδόθηκαν σε επιταγή του εν λόγω νόμου.
Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης του κ. Παπαγεωργίου θα λάβουν το λόγο οι αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας και θα αναπτύξουν τις θέσεις τους επι του Συνταγματικού και των άλλων ζητημάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διάσκεψης. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα η ψηφοφορία επί των συνταγματικών κ.ά. θεμάτων θα πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη διάσκεψη της ερχόμενη Τετάρτης.
Πάντως, νομικοί κύκλοι εξέφραζαν την ελπίδα ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διασκέψεις και βγει λευκός καπνός από το κτίριο του ΣτΕ, δεν θα υπάρξει άλλο απρόοπτο περιστατικό, όπως είναι νέα ασθένεια μέλος της συνθεσης της Ολομέλειας, κ.λπ.
Τέλος, άπιαστο όνειρο όπως όλα δείχνουν είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ, επιτείνοντας έτσι την κυβερνητική αγωνία η οποία όπως όλα δείχνουν οδηγεί θα οδηγήσει σε νέα τραγικά λάθη.