Του Γιώργου Θεοχάρη

Η μεγάλη νίκη της ελευθερίας και της επισπεύδεται στο !

Μία από τις μεγαλύτερες νίκες της ανθρωπότητας κατά του παγκόσμιου φασισμού -πλέον με θρησκευτική μορφή- μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εκτυλίσσεται σήμερα. Όλα δείχνουν ότι ολόκληρη η πόλη του Χαλεπίου οριστικά σήμερα ή αύριο από τους made in West, Turkey and Saudi Arabia τρομοκράτες. Εκατοντάδες , βλέποντας ότι η συνέχιση της μάχης θα είχε ως βέβαιο αποτέλεσμα την πλήρη εξολόθρευσή τους, παραδόθηκαν στον συριακό στρατό στο τέλος της χθεσινής ημέρας, μετά από μυστικές συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Ανατολικό Χαλέπι, ενώ οι υπόλοιπες λίγες εκατοντάδες, κάτω από την πολύ σφιχτή πολιορκία, έχουν συμφωνήσει με τους όρους της Δαμασκού να εκκενώσουν την πόλη σε λιγότερο από δύο ημέρες.

Εκατοντάδες αντάρτες εγκατέλειψαν το Χαλέπι με τα χαρακτηριστικά και ειδικά για αυτό τον σκοπό πράσινα λεωφορεία την Τρίτη το βράδυ, αφού αφαιρέθηκαν τα οδοφράγματα στην πλατεία Al-Hadid και στην Σιδερένια Πύλη στο νοτιοανατολικό Χαλέπι, αφού επέτρεψαν στους πολίτες να εκκενώσουν την εμπόλεμη ζώνη λίγες ώρες νωρίτερα.
Οι μαχητές της Φατάχ Αλ-Χαλέπ (Κατάκτηση του Χαλεπίου) – μίας από τις δεκάδες τρομοκρατικές φράξιες που επιχειρούσαν κάτω από την ομπρέλα του συνασπισμού Τζάις Αλ-Φατάχ (Αλ-Κάιντα)- παρέδωσαν σχεδόν όλες τις συνοικίες του Παλαιού Χαλεπίου μετά την ταχεία προέλαση του συριακού στρατού δυτικά του Διεθνούς Αεροδρομίου του Χαλεπίου.
Οι άλλοι τρομοκράτες εγκατέλειψαν τον πόλεμο και ζήτησαν συνομιλίες εκεχειρίας με την κυβέρνηση, αφού η μαζική αντεπίθεσή τους στο Karm Al-Maysar και Karm Al-Qaterjy απέτυχε να δώσει οποιαδήποτε κέρδη.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, οι αντάρτες που ασχολούνται με μυστικές διαπραγματεύσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Χαλέπι, συμφώνησαν για να παραδώσουν το Παλαιό Χαλέπι και να αφήσουν την πόλη.

Ο μόνος θύλακας του τρομοκρατικού συνασπισμού Τζάις Αλ-Φατάχ που παραμένει ακόμη στην πόλη είναι ως επί το πλείστον αυτός του Μετώπου Αλ-Νούσρα της (που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Μέτωπο Φατάχ Αλ-Σαμ) και Noureddin Al-Zinki, που είναι περισσότερο προς το Νότο, στο Μποστάν αλ-Κασρ και στις παρακείμενες περιοχές, κάτω από ένα πολύ σφιχτό κλοιό πολιορκίας του στρατού και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ.

Τα αραβικά ΜΜΕ και όλοι οι ακτιβιστές επιβεβαίωσαν ότι οι τρομοκράτες διεξάγουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, μέσω των εκπροσώπων της Τουρκίας, επάνω σε ένα σχέδιο εκκένωσης του Ανατολικού Χαλεπίου.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί μια τουρκο-ρωσική συμφωνία για την παράδοση των υπόλοιπων περιοχών του Ανατολικού Χαλεπίου που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των , μετά από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των ομάδων της αντιπολίτευσης και Ρώσων αξιωματικών στην Τουρκία.
Ο συριακός στρατός επιβεβαίωσε επίσης ότι αντάρτες θα εκκενώσουν το Χαλέπι σε 48 ώρες.

Εν τω μεταξύ, οι αντάρτες έχουν αρχίσει να επιβεβαιώνουν, μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των ιστοσελίδων τους, ότι φεύγουν από το Χαλέπι μετά από αρκετά χρόνια, αναγνωρίζοντας την ήττα τους.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών τρομοκράτες ανταλλάσσουν μηνύματα παρηγοριάς, όπως «χάνουμε το Χαλέπι, αλλά εμείς θα αγωνιστούμε σε άλλα μέρη», δείχνοντας ότι ετοιμάζονται να παραδώσουν το Χαλέπι, αλλά τα μηνύματα που εμφανίζονται τώρα είναι όλα γεμάτα θλίψη, αναγνωρίζοντας την τελική βαριά ήττα τους.

Από την άλλη πλευρά του πολέμου, στις ασύρματες συνομιλίες τους οι διοικητές του συριακού στρατού και της Χεζμπολάχ συγχαίρουν ο ένας τον άλλον για τη νίκη που αποτελεί ένα ορόσημο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία και θα έχει τεράστια βαρύτητα σε οποιεσδήποτε πολιτικές συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας.

Οι κάτοικοι όλου του Χαλεπίου πανηγυρίζουν επάνω στις ταράτσες των σπιτιών τους και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας τους, σε εκδηλώσεις χαράς και νίκης.
Πλέον παύουν τα αθώα θύματα από τις επιθέσεις των τρομοκρατών. Ήδη έχει αρχίσει και η επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους.

Θα υπάρξουν πολλές οικογενειακές επανενώσεις, από πολίτες που θα σμίξουν από το Ανατολικό και το Δυτικό Χαλέπι για να γιορτάσουν το τέλος του πολέμου στην πόλη τους. Πολλοί θα κλάψουν, αλλά αυτή τη φορά με δάκρυα χαράς, σήμερα ή αύριο.

xalep2

xalep3

xalep4

xalep5

xalep6

xalep7

xalep8

xalep9

xalep10