Της Ασημίνας Ρούσσου
Έρευνα του ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ(tilegrafima.gr)
«Όπως και κάθε ψάρι που έχει φύγει, μακάρι κάποια μέρα να γυρίσω. Όμως αφού η κατάσταση με πνίγει, φεύγω και σταματάω να ελπίζω…» – Από το τραγούδι «Μετανάστευση» που ερμηνεύει ο Μ. Πασχαλίδης.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη και νέοι από κάθε γωνιά της χώρας καλούνται να μεταναστεύσουν. Τώρα αυτή η γενιά καλείται να ακολουθήσει τα βήματα των παππούδων της.
Πιο συγκεκριμένα, οι γιατροί, μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά της Ελλάδας,αναγκάζονται να αφήσουν την χώρα τους για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους αφού, όπως φαίνεται, τους «διώχνει» η κρίση.
Τα στοιχεία του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) είναι ενδεικτικά για το μέγεθος του προβλήματος: περισσότεροι από 7.340 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα(στοιχεία που αναφέρονται μέχρι και το 2014).
Όλα άρχισαν να αλλάζουν από το 2010. Ο αριθμός των γιατρών εκτινάχθηκε αλλά εκτινάχθηκε κυρίως ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών που έχοντας ολοκληρώσει την ειδικότητα έρχονταν αντιμέτωποι με την νέα ελληνική πραγματικότητα: πληθωρισμός γιατρών, κλειστές πόρτες στο ΕΣΥ, στασιμότητα στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
To ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ(tilegrafima.gr) επικοινώνησε με την Δέσποινα – Ελβίρα Καρακίτσιου, η οποία είναι γιατρός στην Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στο Λίβερπουλ και έχει φύγει από την Ελλάδα τον τελευταίο ένα χρόνο. Μας είπε τι την έκανε να πάρει την απόφαση να φύγει από την Ελλάδα αλλά και τις διαφορές που εντοπίζει στον κλάδο της υγείας στις δύο αυτές χώρες. Επιπλέον, μας αναφέρει και σε πρακτικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο πως είναι να φεύγεις από τη χώρα σου.
Αναλυτικά όλα όσα είπε η ίδια στο ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ (tilegrafima.gr):
-Πως πήρες την απόφαση να πας στο εξωτερικό;
Ως φοιτήτρια,είχα στο μυαλό μου την πιθανότητα της ειδικότητας στο εξωτερικό. Όταν αποφοίτησα έκανα τα χαρτιά μου για ειδικότητα και για αγροτικό στην Ελλάδα. Βέβαια οι μεγάλες αναμονές (εως και 4-5 χρόνια) με έβαλαν σε σκέψη,οπότε το κυνήγησα και όταν ηρθε η ευκαιρία,το αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό.
-Έχοντας δουλέψει στην Ελλάδα και στην Αγγλία, συγκρίνοντας την εδώ και την εκεί κατάσταση εντοπίζεις διαφορές στον τομέα σου;
Σίγουρα υπάρχουν διαφορές, ως προς τις συνθήκες εργασίας,το μισθό και τα ωράρια. Για παράδειγμα στην Ελλάδα,οι εφημερίες είναι 24ωρες με μεγάλη πιθανότητα να δουλεύεις και την επόμενη μέρα (δηλαδή συνολικά 32 ώρες δουλειά), ενώ στην Αγγλία οι εφημερίες είναι 12ωρες. Επίσης,στην Ελλάδα έχουμε ελλείψεις ιατρών και σίγουρα αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας.
– Νιώθεις ότι έχεις προσαρμοστεί εκεί;
Μένοντας ήδη ένα χρόνο στην Αγγλία,πιστεύω ότι έχω βρει τους ρυθμούς μου. Ωστόσο η αρχή ήταν δύσκολη,διότι ο τρόπος ζωής εκεί διαφέρει αρκετά από τον αντίστοιχο στην Ελλάδα.
Πιστεύω,όμως,ότι όταν υπάρχει θέληση και στήριξη (είτε απο την οικογένεια είτε από φίλους), σιγά σιγά μπορείς να προσαρμοστείς σε ικανοποιητικό βαθμό.
-Τι έχεις να πεις σε εκείνους που σπουδάζουν ή έχουν τελειώσει ιατρική και σκέφτονται να πάνε στο εξωτερικό;
Να κυνηγήσουν τους στόχους τους και να ξέρουν οτι στο εξωτερικό (σε οποιαδήποτε χώρα κι αν διαλέξουν) οι Έλληνες έχουν αναπτύξει κοινότητες όπου μπορούν αρχικά,τουλάχιστον,να βρουν άτομα να κάνουν παρέα και να τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν ευκολότερα.
-Νοσταλγείς την χώρα σου; Σου λείπουν οι δικοί σου;
Σίγουρα ναι απλά σκεπτόμενη την κατάσταση της Ελλάδας τη δεδομένη στιγμή, χαίρομαι που εχω μια σταθερή δουλειά ούτως ώστε μπορώ να βοηθήσω τους δικούς μου οικονομικά αν χρειαστεί.
-Σκέφτεσαι να γυρίσεις κάποια στιγμή στην Ελλάδα ή πιστεύεις ότι το μέλλον σου ανήκει πλέον εκεί;
Ναι,θα ήθελα παρά πολύ να επιστρέψω όταν τελειώσω την ειδικότητα μου,αλλά δεν ξέρω τι συνθήκες θα επικρατούν τότε στην Ελλάδα.Προς το παρόν,δεν το σκέφτομαι αυτό καθώς όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.