Tου Θανάση Κ.
Άκουγα προχθές σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, τον Παντελή Καψή να επιτίθεται λάβρος κατά του Χρίστου Σταϊκούρα “για τα Ζάππεια του Σαμαρά”…
Δεν ήταν πρώτη φορά βέβαια, που ΠΑΣΟΚος δημοσιογράφος – που υπηρέτησε, βέβαια, από ηγετική θέση στην κυβέρνηση Σαμαρά, στην ΝΕΡΙΤ – να επιτίθεται κατά των “Ζαππείων” και να κατηγορεί τη ΝΔ και τον Σαμαρά επί… “λαϊκισμώ”!
Είναι η πρώτη φορά, όμως (ή, έστω μια από τις ελάχιστες) που ο Νεοδημοκράτης απέναντί του, όχι μόνο του απάντησε δεόντως, αλλά και “τον έβαλε στη θέση” του κανονικά!
Μπράβο στο Χρίστο Σταϊκούρα! Συγκρατημένος και ήρεμος, όπως πάντα, αλλά χωρίς να “απολογείται”, τον έκανε “με τα κρεμμυδάκια”!
Κι έδειξε τη διαφορά ανάμεσα στον ωμό λαϊκισμό (που χρησιμοποιούν πολύ συχνά οι αμετανόητοι λαϊκιστές) και το κοφτερό πολιτικό επιχείρημα.
Με αδιάσειστα στοιχεία, με αποστομωτική λογική, χωρίς “στρογγυλέματα” και φοβικά σύνδρομα.
Επειδή οι (πρώην και νυν) ΠΑΣΟΚοι ζουν το δράμα τους βέβαια, γιατί ήταν ως πριν λίγα χρόνια – και για δεκαετίες στο παρελθόν – το “πρώτο κόμμα” στην Ελλάδα και τώρα δίνουν τον σκληρό αγώνα να γίνουν το… “τρίτο”, κι είναι και χωρισμένοι σε κάμποσες αλληλο-μισούμενες φατρίες, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και η ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη θέση, έχουν ανάγκη να να “διαφοροποιηθούν” από τη ΝΔ…
Αλλιώς κινδυνεύουν να συνθλιβούν στις Συμπληγάδες…
Επικαλούνται λοιπόν, κατά καιρούς, τα “Ζάππεια” του Σαμαρά για ένα λόγο ακόμα:
Γιατί με την πολιτική που υιοθέτησε ο Σαμαράς τότε και με τις δύο ιστορικές ομιλίες του στο Ζάππειο (αρχές Ιουλίου του 2010 και αρχές Μαίου του 2012) κράτησε όρθια τη ΝΔ, ενώ παράλληλα διέλυσε το ΠΑΣΟΚ!
Κάτι που ουδείς περίμενε και ουδείς πιθανολογούσε τότε…
Αυτό δεν μπορούν να του συγχωρέσουν ακόμα…
Τώρα, για να τα λέμε όλα, και η ΝΔ μετά το Σαμαρά, δεν υπερασπίστηκε εκείνη την πολύτιμη κληρονομιά.
Μόνο τώρα τελευταία έχει αρχίσει και το κάνει. Και ο Σταϊκούρας το έκανε πολύ αποτελεσματικά προχθές. Λέγοντας μόνον αλήθειες.
Στεγνά, “αφτιασίδωτα”, αλλά αλήθειες!
Να προσθέσω λοιπόν κι εγώ μερικά ακόμα:
* Πρώτον: Οι ΠΑΣΟΚοι θυμούνται “τα Ζάππεια” για να χτυπήσουν το “λαϊκισμό της ΝΔ”, λεει…
Αλλά περιέργως ΔΕΝ θυμούνται “το λεφτά υπάρχουν” του ΓΑΠ μερικούς μήνες πριν.
Το χονδροειδέστατο “λαϊκισμό” το δικό τους – όχι τον παλαιότερο, αλλά τον πολύ πρόσφατο – μάλλον τον ξεχνούν.
Κι όμως ο ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ, μόλις το 2009, δεν έκανε κάτι διαφορετικό από τον “λαϊκιστή” Τσίπρα.
-Αρνήθηκε να συνεργαστεί για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, (όπως ακριβώς και ο Τσίπρας πέντε χρόνια αργότερα).
-Και έταξε στους πάντες τα πάντα, ενώ γνώριζε πως η Ελλάδα είχε σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, όπως ολόκληρη η Ευρώπη τότε.
Το Πρόγραμμα “πάρε κόσμε” με το οποίο κέρδισε ο ΓΑΠ τις εκλογές του 2009, δεν είχε τίποτε να ζηλέψει σε λαϊκισμό από το “Πρόγραμμα της Θεσσσαλονίκης” με το οποίο ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές του 2015.
Κι ελάτε μετά να κάνετε μαθήματα περί “λαϊκισμού”!
Γατάκια…
* Δεύτερον, το “τραυματικό” πρόβλημα των ΠΑΣΟΚων ΔΕΝ είναι οι ομιλίες του Σαμαρά στα Ζάππεια. Αυτές, άλλωστε, ως διαπιστώσεις έχουν δικαιωθεί όπως θα δούμε και ως προτάσεις τις έχει προσυπογράψει στην συνέχεια και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ (ή ό,τι απέμεινε απ’ αυτό).
Το πραγματικό τους πρόβλημα είναι ότι ο Σαμαράς τότε ΔΕΝ ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο. Αυτό καταγγέλλουν ως… “λαϊκισμό” σήμερα!
* Στο Ζάππειο -1 λοιπόν, ο Σαμαράς εξήγησε γιατί ΔΕΝ ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο. Και επικέντρωσε την κριτική του σε τρία σημεία:
–Τους λάθος πολλαπλασιαστές του Προγράμματος εκείνου.
–Το λάθος μείγμα πολιτικής που είχε υιοθετηθεί (περισσότερη φορολόγηση παρά περικοπή σπατάλης).
–Και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (για να επανέλθει το χρέος σε “τροχιά βιωσιμότητας”).
–Το ΔΝΤ στη συνέχεια παραδέχθηκε το λάθος του Προγράμματος και στα τρία αυτά σημεία. Δηλαδή δικαίωσε εκ των υστέρων τότε αντιρρήσεις του Σαμαρά.
Ειδικά στο πρώτο σημείο, ο Olivier Blanchard, τότε κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ, όχι μόνο αποδέχθηκε ότι το πρώτο Πρόγραμμα είχε “λάθος πολλαπλασιαστή”, αλλά ομολόγησε, ακόμα περισσότερο, ότι ο “σωστός” πολλαπλασιαστής ήταν αυτός που είχε επισημάνει ο ίδιος ο Σαμαράς ήδη από το Ζάππειο-1 (Ιούλιος του 2010)!
Και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ ως τώρα στην ιστορία του ΔΝΤ.
Έχετε να πείτε κάτι άλλο για τα “Ζάππεια”, γατάκια;
–Λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές του 2011, το ΔΝΤ δέχθηκε και την ανάγκη αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου. Το χρέος είχε ξεφύγει πολύ πάνω από τις προβλέψεις του πρώτου Προγράμματος (όπως είχε προειδοποιήσει ο Σαμαράς), και το ίδιο το ΔΝΤ είχε πλέον πρόβλημα να παραμείνει στο Πρόγραμμα από το Καταστατικό του.
Τότε η κυβέρνηση ΓΑΠ αρνήθηκε αρχικά να υιοθετήσει τη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Και εξήγγειλε μάλιστα, ότι θα βγάλει… νόμο να το απαγορεύει! Ώσπου η Τρόϊκα τους τόκοψε…
–Στο Ζάππειο – 2, το Μάϊο του 2011, ο Σαμαράς, πρότεινε και μια σειρά από περικοπές σπατάλης βάθους τετραετίας ύψους 18,5 δισεκατομμυρίων!
Είναι η πρώτη και μόνη φορά που κόμμα της Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα προτείνει αναλυτικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περικοπών σπατάλης.
Για ποιόν “λαϊκισμό” μας μιλάτε, γατάκια;
Απ’ ό,τι γνωρίζω ό Χρίστος Σταϊκούρας έπαιξε σημαντικό ρόλο τότε στην διατύπωση αυτού του Προγράμματος περικοπών σπατάλης. Ώστε να μπορέσει να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής.
Κι όχι μόνο το πρότεινε ο Σαμαράς στο Ζάππειο – 2, αλλά λίγες βδομάδες αργότερα το υιοθέτησε, υπό την πίεση της Τρόϊκας και η κυβέρνηση ΓΑΠ!
Κι έτσι ψηφίστηκε το πρώτο σοβαρό “Μεσοπρόθεσμο”. Είναι η πρώτη φορά που η Αντιπολίτευση στην Ελλάδα πρότεινε και ψήφισε αναλυτικό πρόγραμμα περιστολής σπατάλης.
Κάτι που το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάνει ποτέ πριν ως Αντιπολίτευση.
Αυτό δείχνει ποιός είναι λαϊκιστής και ποιός όχι…
Γατάκια…
[irp posts=”144717″ name=”Η ατζέντα του μέλλοντος και τα… ζόμπι”!”]
–Ακόμα, στο Ζάππειο-2 ο Σαμαράς πρότεινε κι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, από την απελευθέρωση των αγορών ως την ουσιαστική ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και το “ηλεκτρονικό κράτος”, τον έλεγχο της σπατάλης στα δημόσια Νοσοκομεία και την αποκατάσταση αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.
Η κυβέρνηση ΓΑΠ υιοθέτησε πολλά απ’ αυτά και τα ψήφισε μαζί με τη ΝΔ του Σαμαρά τότε (μέχρι και την κατάργηση του ασύλου παρανομίας στα Πανεπιστήμια).
Με δύο λόγια η ΝΔ του Σαμαρά ως το φθινόπωρο του 2011, είχε ψηφίσει:
-το σύνολο σχεδόν των διαρθρωτικών αλλαγών, που είχε άλλωστε η ίδια προτείνει και τις είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση ΓΑΠ,
-καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών δημόσιας σπατάλης (που επίσης η ΝΔ του Σαμαρά είχε προτείνει).
Κάτι τέτοιο δεν έκανε ποτέ το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση.
Κι έχουν το θράσος να μιλάνε για “λαϊκισμό”!
–Επί πλέον στο Ζάππειο – 2 και λίγο αργότερα, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2011, ο Σαμαράς πρότεινε περικοπές φόρων χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα!
Τότε τον κατήγγειλε η κυβέρνηση ΓΑΠ ως… “Χάρυ Πότερ”! Θυμάστε;
–Πώς είναι δυνατόν να μειώνουμε τα ελλείμματα και τους φόρους ταυτόχρονα; Αναρωτιόντουσαν.
–Πολύ απλά γιατί οι μειώσεις φόρων (με ταυτόχρονη εξυγίανση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού) μπορούν να υποκινήσουν την ανάπτυξη ταχύτερα και το κράτος να βγάζει έσοδα από την αύξηση της πίτας (του ΑΕΠ) κι όχι από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, τους απάντησε τότε ο φιλελεύθερος Σαμαράς! Τέτοια πρόταση στην Ελλάδα δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν.
(Για να τα ακούνε και κάποιοι, τάχα μου “φιλελεύθεροι”, που τότε ήταν απέναντι…).
Κι όχι μόνο το πρότεινε αυτό ο Σαμαράς, αλλά ως κυβέρνηση από τον επόμενο χρόνο το εφάρμοσε κι όλας! Μείωσε μεγάλη γκάμα φόρων:
Από την εισφορά Αλληλεγγύης, ως τις εργοδοτικές εισφορές (δύο φορές), το ΦΠΑ στην Εστίαση, το φόρο επί των ενοικίων, την προκαταβολή φόρων, το φόρο μεταβιβάσεων, το φόρο ακίνητης περιουσίας (δύο φορές) – την ώρα που μείωνε ταυτόχρονα και το έλλειμμα!
Και μάλιστα οδήγησε σε ταχύτερη έξοδο στην ανάπτυξη και σε μεγαλύτερα πλεονάσματα απ’ ότι προέβλεπε το πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα μείωνε φόρους!
Κι όχι επιβάλλοντας φορο-καταιγίδα, όπως κάνει τώρα ο Τσίπρας (που οδήγησε σε άλλα δύο χρόνια ύφεσης).
Κι ακόμα ο Σαμαράς, την ώρα που μείωνε φόρους εξοφλούσε και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή τα φέσια του δημοσίου, που βρήκε.
Ενώ τώρα ο Τσίπρας αυξάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και πνίγει την οικονομία…
–Ακριβώς, γιατί οι δανειστές κατάλαβαν τότε την αξιοπιστία των προτάσεων Σαμαρά (στα Ζάππεια) διαπραγματεύθηκαν μαζί του την αλλαγή του (πρώτου) Μνημονίου: Επί κυβέρνησης Παπαδήμου (την οποία στήριξε τότε ο Σαμαράς) και αφότου ανέλαβε τη Πρωθυπουργία ο ίδιος, μετά τον Ιούλιο του 2012…
–Ακριβώς γιατί κατάλαβε τελικά την αξιοπιστία των προτάσεων εκείνων και το ΠΑΣΟΚ (με νέο αρχηγό πλέον) συνεργάστηκε με το Σαμαρά για την υλοποίηση του τροποποιημένου Προγράμματος. Δηλαδή του δεύτερου Μνημονίου, το οποίο έπιανε και ξεπερνούσε τους στόχους του επί Σαμαρά-Βενιζέλου, ενώ το Πρώτο Μνημόνιο, επί ΓΑΠ, δεν έπεφτε ούτε “κοντά”!
Κι έτσι η χώρα βγήκε στην ανάπτυξη ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το δεύτερο Μνημόνιο…
Βγήκε σε πλεονάσματα επίσης ένα χρόνο νωρίτερα…
Και βγήκε στις αγορές ενάμιση χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπαν αρχικά οι ίδιοι οι δανειστές.
Γι’ αυτό και ο Σαμαράς μετά από δυόμιση χρόνια “μνημονιακής διακυβέρνησης” κράτησε το 28% (έναντι του 30% που είχε πάρει το 2012 – δηλαδή έχασε ελάχιστα), ενώ ο ΓΑΠ, πάλι σε δυόμιση χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης, κατακρημνίστηκε από το 44% στο …12,5%!
Κι ενώ ο Τσίπρας, κι αυτός μετά από δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης, χάνει μέχρι στιγμής ένα στους δύο ψηφοφόρους του 2015 (τουλάχιστον).
Το καλύτερο “μέτρο” του λαϊκισμού – εκ των υστέρων, βέβαια – είναι πόσο κοστίζει σε απώλεια εκλογικής δύναμης η διάψευση των προσδοκιών.
Σε αυτό το “τέστ”, λοιπόν, η διακυβέρνηση Σαμαρά “πέρασε” με πολύ ψηλό σκόρ…
Οι άλλοι δύο “κόπηκαν”, μετά πολλών επαίνων.
Καταλάβατε, γατάκια;
Αν δεν ήταν η πολιτική του Σαμαρά την περίοδο 2010-15, δεν θα υπήρχε σήμερα η ΝΔ! Και δεν θα υπήρχε καμία ελπίδα να νικηθεί ο λαϊκισμός!
Αν είχε συνεργαστεί με τον ΓΑΠ στο πρώτο Μνημόνιο (που ήταν όλο λάθος, κατά ομολογία και το ΔΝΤ πλέον), η ΝΔ δεν θα υπήρχε σήμερα…
Κι αν είχε συνεργαστεί η ΝΔ με τον Τσίπρα μετά το 2015 (όπως ήθελαν κάποιοι και πολύ τους της “έσπαγε” ο Σαμαράς τότε που το αρνιόταν – για να τα λέμε όλα πλέον), η ΝΔ θα είχε διαλυθεί σήμερα.
Αυτό δεν του συγχωρούν οι αντίπαλοί του. Ούτε και ο Τσίπρας, βέβαια…
Αλλά αυτό έχει καταλάβει ο κόσμος και τον δικαιώνει πλήρως. (Ενώ πολλοί ΠΑΣΟΚοι ή πρώην ΠΑΣΟΚοι το έχουν καταλάβει πλήρως).
Αυτοί δεν είναι γατάκια. Αυτοί είναι γάτες με πέταλα!
Αγαπητέ Παντελή, για να χτυπήσεις το λαϊκισμό, πρέπει πρώτα να πάψεις εσύ ο ίδιος να είσαι λαϊκιστής!
Αλλά μερικά χούγια δεν κόβονται εύκολα, όπως φαίνεται…