Του Γιώργου Θεοχάρη

Η επίθεση του  στην επαρχία ενός από τα τελευταία προπύργια του , της «πρωτεύουσάς» του χαλιφάτου Ράκκα, παρουσιάζει κατά το τελευταίο διάστημα κάποια καθυστέρηση, χωρίς ωστόσο να έχει εγκαταλειφθεί, όπως εσφαλμένα διέδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ πριν από λίγες ημέρες.

Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι πρέπει πρώτα να ενισχυθεί και να εξασφαλιστεί η γραμμή ανεφοδιασμού του Συριακού Στρατού στην προέλασή του κατά της , ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνει χωρίς εφεδρείες και εφόδια και να περικυκλωθεί από τους τζιχαντιστές, στην εξέλιξη της επιχείρησης.


Ο ανεφοδιασμός γίνεται με μία λεπτή οδική γραμμή που απλώνεται σε απόσταση πάνω από 50 χιλιόμετρα σε όλη την Δυτική ύπαιθρο της πόλης.
Ταυτόχρονα είναι δύσκολες και οι φυσικές συνθήκες, καθώς η θερμοκρασία στην έρημο της Ράκκα φτάνει την ημέρα τους 45 βαθμούς.


Μετά την ισχυροποίηση της γραμμής αυτής, η Ανώτατη Διοίκηση του Συριακού Στρατού ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια μαζική επίθεση κατά των τζιχαντιστών στις επόμενες ημέρες.
Ταυτόχρονα ο πόλεμος στην Συρία αναμένεται να εισέλθει σε νέα φάση, μετά την επαναπροσέγγιση Ρωσίας και Τουρκίας, η οποία, όπως δείχνουν τα πράγματα, ακολουθείται και από αντίστοιχη επαναπροσέγγιση Συρίας και Τουρκίας.


Εάν αυτή η προσέγγιση των καθεστώτων Ερντογάν και Άσσαντ συνεχιστεί και πετύχει, είναι βέβαιο ότι θα επιταχυνθεί και το τέλος του πολέμου, καθώς οι υποστηριζόμενοι από το καθεστώς Ερντογάν και ανεφοδιαζόμενοι από την Τουρκία Ισλαμιστές αντάρτες, θα μείνουν χωρίς πάτρωνα, και γρήγορα θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν.


Ήδη τον τελευταίο καιρό το καθεστώς Άσσαντ, με την υποστήριξη των Ρώσων, έχει πετύχει σημαντικές νίκες σε αρκετά μέτωπα, στο Χαλέπι, στην Χαμά, στην Δαμασκό, στην Λαοδίκεια, έχει ισχυροποιήσει σημαντικά τις θέσεις του και είναι αδύνατο η κατάσταση αυτή να ανατραπεί από τους Ισλαμιστές στο άμεσο μέλλον.