Οι θεσμοί του ΟΗΕ και το Δικαστήριο της Χάγης εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα και δεν νοιάζονται για την αλήθεια, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Κατάρ, Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία.
Του Γιώργου Θεοχάρη
O Σύριος πρόεδρος Μπασάρ Άσσαντ παραχώρησε συνέντευξη σε 3 βέλγικα μέσα, στις φλαμανδικές εφημερίδες Sudpresse, Knack και VR. Στην ερώτηση εάν έχει κάνει λάθη, ο Σύριος Πρόεδρος απάντησε: «εάν δεν έκανα λάθη, δεν θα ήμουν άνθρωπος».
«Μπορεί να έκανα λάθη, να πήρα λάθος αποφάσεις, αλλά οι τρεις αποφάσεις που πήραμε από την αρχή και νομίζω ήταν σωστές ήταν: η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των Σύριων, η ανταπόκριση σε κάθε πολιτική πρωτοβουλία, είτε είναι γνήσια είτε όχι, και πραγματικά στηρίξαμε τη συμφιλίωση μεταξύ των Σύρων, και νομίζω ότι αυτά είναι σωστά».
Ερωτώμενος σχετικά με τις διώξεις μετά τον πόλεμο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάποιων υπευθύνων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά του συριακού λαού, ο πρόεδρος Άσσαντ απάντησε ότι οι θεσμοί του ΟΗΕ είναι μεροληπτικοί, λόγω της επιρροής των ΗΠΑ, Γαλλίας, Μ Βρετανίας. «Η πλειοψηφία αυτών των θεσμών δεν εργάζεται για να εγκαταστήσει τη σταθερότητα στον κόσμο ούτε ερευνά για την αλήθεια. Είναι πολιτικοποιημένοι και δουλεύουν για να εκτελέσουν την ατζέντα των παραπάνω χωρών. Εγώ ως Πρόεδρος, η κυβέρνηση και ο στρατός κάνουμε το καθήκον μας για την υπεράσπιση της χώρας μας, χωρίς να μας νοιάζει για αυτό το Δικαστήριο ούτε για κανέναν άλλο διεθνή θεσμό».
Ερωτώμενος για τον πόλεμο κατά του ISIS ο Σύριος Πρόεδρος χαρακτήρισε “διακοσμητική” την επιχείρηση του Αμερικανικού Συνασπισμού κατά του ISIS, αναφέροντας ότι αυτή η η Συμμαχία ήταν μία απάτη, γιατί το ISIS εξαπλώθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
«Η επειχείρηση της αμερικανικής συμμαχίας κατά του ISIS είναι “παράνομη”, γιατί έγινε χωρίς την εξουσιοδότηση της συριακής κυβέρνησης που είναι μια νόμιμη κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Άσσαντ. «Αυτή αποφάσισε χωρίς να μας συμβουλευτεί, χωρίς να ζητήσει την παραμικρή άδεια από τη συριακή κυβέρνηση, η οποία ωστόσο είναι νόμιμη. Αυτή είναι μια καταπάτηση της εθνικής μας κυριαρχίας… Αυτοί δεν εμπόδισαν να μην σκοτωθεί ούτε ένας Σύριος από την ISIS. Γιατί να την αναγνωρίσουμε; Oχι!».
[irp posts=”109249″ name=”Συρία: Οι Τούρκοι βομβάρδισαν τα δικά τους στρατεύματα”]
Ο Άσσαντ διαβεβαίωσε ότι θα εγκαταλείψει την προεδρία, όταν ο συριακός λαός θα επιλέξει έναν άλλο πρόεδρο, «γιατί είναι το Σύνταγμα που αποδίδει στον πρόεδρο τη θέση του και τον απαλλάσει, βασιζόμενο στις κάλπες και στην απόφαση του συριακού λαού. Δεν είναι ιδιοκτησία μας η χώρα και πολύ περισσότερο της οικογενείας μου. Η Συρία ανήκει στους σύριους και κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να βρεθεί στη θέση του προέδρου».
Στο ερώτημα αν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας ο Άσαντ απάντησε: «Δεν μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο, καθώς αυτοί καταστρέφουν τη Συρία. Η ΕΕ υποστηρίζει από την αρχή τους τρομοκράτες στη Συρία. Οι Σύριοι θα δέχονταν αυτές οι χώρες να διαδραματίσουν ένα ρόλο υπό αυτήν την οπτική στην περίπτωση που υιοθετούσαν μια θέση πιο καθαρή αναφορικά με την εθνική κυριαρχία της Συρίας και την διακοπή της υποστήριξής τους στους τρομοκράτες».
Σχετικά με το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το Βέλγιο στη Συρία ο πρόεδρος Άσσαντ υπογράμμισε ότι πολλά άτομα στην περιοχή πιστεύουν ότι οι ευρωπαίοι δεν έχουν πολιτική παρουσία και ότι εξαρτώνται από τον αμερικανό τους κύριο, γιατί οι ευρωπαικές χώρες, μέσα στις οποίες και το Βέλγιο, εκτελούν αυτό που θέλουν οι Αμερικανοί και δεν έχουν κρατικές οντότητες ως ανεξάρτητες χώρες. «Η βελγική κυβέρνηση όπως και όλες οι ευρωπαικές κυβερνήσεις είναι για την ώρα τυφλές…»
Ο Πρόεδρος τόνισε ότι ο πόλεμος προκλήθηκε από κάποιες χώρες, όπως Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ για να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία και για αυτό ήταν αναπόφευκτος.