Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο Πεκίνο μετά από επίσημη πρόσκληση που του έκανε ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Keqiang. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε επαφή με σειρά Κινέζων αξιωματούχων ενώ μεταξύ άλλων συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Wang Yi.

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας

Θέματα της συνάντησης ήταν οι διμερής σχέσεις Ελλάδος-Κίνας. Να θυμίσουμε ότι ο κύριος Σαμαράς έχει έντονο ενδιαφέρον από παλαιότερα με την επιχειρηματική αρκετά κερδοφόρο συνεργασία που υπέγραψε με το λιμάνι του Πειραιά με την εταιρεία cosco όπου δεν δίστασε τότε να αναλάβει ο ίδιος στο πούλμαν την ξενάγηση στους χώρους του Πειραιά.

Στο δείπνο με τον Κινέζο πρωθυπουργό μετά των συζύγων τους συζητήθηκαν θέματα, της νέας μεταρρυθμιστικής πολιτικής της Κίνας η οποία δίνει έμφαση στον τομέα των υπηρεσιών, στον τομέα ICT (Information Communication Technology) καθώς και στην τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης εντός της Κίνας, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Κίνας, το θέμα της Cosco, τα ζητήματα της πορείας της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης που φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την κινεζική πλευρά καθώς οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας.

Σε ένα ιστορικό περιβάλλον ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Keqiang και η σύζυγός του παρέθεσαν δείπνο στο ζεύγος Αντώνη και Γεωργία Σαμαρά, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε ειδική αίθουσα στην Απαγορευμένη Πόλη και σε ιδιαίτερα χαρούμενο και φιλικό κλίμα.