ΟΣΕ: 11 άτομα από 19 που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε σπείρα στον ΟΣΕ κρίθηκαν προφυλακιστέα από ανακριτή και εισαγγελέα μετά τις καταθέσεις τους.
Ο ποινικολόγος, Σάκης Κεχαγιόγλου, που εκπροσωπεί δύο από τους κατηγορούμενους, σε δήλωσή του για την υπόθεση αναφέρει:
«Η απόφαση περί προσωρινής κράτησης του πρώτου εκ των εντολέων μου αλλά παράλληλα και η απόφαση να αφεθεί ελεύθερη η δεύτερη εξ αυτών, καταδεικνύει ότι στο πρόωρο αυτό δικονομικό στάδιο ο κ. Ανακριτής και η κα Εισαγγελέας επιμέρισαν ρόλους και ευθύνες. Είμαι βέβαιος ότι σε τέτοια ογκώδη και περίπλοκη από οικονομοτεχνική άποψη δικογραφία η πορεία της κύριας ανάκρισης θα διαλευκάνει πληρέστερα τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων».
Οι κατηγορίες
Οι 19 αντιμετωπίζουν διάφορες κατηγορίες, όπως διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αφού φέρονται ότι εκποιούσαν ανακυκλώσιμο συγκοινωνιακό υλικό του ΟΣΕ, στήνοντας τους πλειστηριασμούς και κλέβοντας στο ζύγι. Η ζημία μέσα σε δύο χρόνια εκτιμάται ότι αγγίζει 7 εκατομμύρια ευρώ. Οι 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ από όλη την Ελλάδα φέρονται ότι είχαν ενταχθεί στο κύκλωμα με επικεφαλής 3 Ρομά, οι οποίοι είχαν στήσει 3 επιχειρήσεις για διαχείριση εκμετάλλευση και πώληση παλιών σιδήρων και μετάλλων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία.
Οι κατηγορούμενοι απολογούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις που τους βαρύνουν, με έναν εκ τον συνηγόρων τους, τον κ. Κεγαχιόγλου να δηλώνει ότι “ορισμένες μικροπαραβάσεις ανα την Ελλάδα είναι μεμονωμένα και μη συνδεόμενα περιστατικά σε διάφορες πόλεις της χώρας και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης”.
[irp posts=”165267″ name=”ΟΣΕ: Σπείρα εργαζομένων και Ρομά ζημίωσαν το δημόσιο”]
Το ιστορικό
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίστηκε σε βάρος των 19, το κύκλωμα ξεκίνησε τη δράση του τον Φεβρουάριο του 2015, με τους υπαλλήλους να φέρονται ότι έπαιρναν μίζες από 100 έως 40.000 ευρώ, προκειμένου μεγάλες ποσότητες άχρηστου ανακυκλώσιμου υλικού να φτάνουν σε τρεις εταιρείες που είχαν οι Ρομά , χωρίς παραστατικά.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση προϊσταμένου διεύθυνσης του ΟΣΕ ο οποίος υπέγραψε απόφαση εικονικής μεταφοράς σιδηροδρομικού υλικού από εταιρία που ανήκε σε ένα από τα αρχηγικά μέλη της σπείρας και σύμφωνα με την αστυνομία πήρε μίζα 15.000 ευρώ. Τα χρήματα σύμφωνα με την Αστυνομία τα αρχηγικά μέλη τα έβγαζαν σε βουλγαρικές και κυπριακές τράπεζες. Στο σπίτι ενός από τους υπαλλήλους του ΟΣΕ βρέθηκε δεσμίδα με ευρώ με ταινία τράπεζας της Βουλγαρίας.