του Γιώργου Θεοχάρη
Επικίνδυνες εξελίξεις στη Συρία. Παρότι το ISIS έχει νικηθεί στη Συρία και ο Συριακός Στρατός είναι ο κυρίαρχος στα πεδία της μάχης, η κατάσταση κλιμακώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι Τούρκοι εντείνουν τους βομβαρδισμούς στο Αφρίν και οι μάχες έχουν φουντώσει.

Προχθές οι Αμερικανοί και οι Κούρδοι πραγματοποίησαν επιθέσεις στον Συριακό Στρατό και στους συμμάχους του στην περιοχή του Ντάιρ εζ-Ζορ, σκοτώνοντας δεκάδες στρατιώτες.
Φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις αυτές Αμερικανών και Κούρδων εντάσσονται στο σχέδιο γενικότερων επιχειρήσεων κατά του Συριακού Στρατού, με στόχο την επιβολή των Ισραηλινών συμφερόντων στην περιοχή.

Όπως δείχνουν καθαρά τα πράγματα, δημιουργούνται πλέον στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δύο σαφείς άξονες, με τις ΗΠΑ, Ισραήλ και Κούρδους από την μία πλευρά και την Ρωσία, Συρία, Ιράν, Χεζμπολλάχ από την άλλη πλευρά, όπου κατά καιρούς προσκολλάται και η Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν ξανάρχισαν αμέσως μετά την επίθεση των Αμερικανο-Κούρδων στον Συριακό Στρατό, ενώ είχαν σταματήσει μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου στο Ίντλεμπ, προφανώς από φόβο μήπως καταρριφθεί κανένα τουρκικό αεροπλάνο με ρωσικό αντιεροπορικό σύστημα από το Αφρίν.
Η λειτουργία των δύο αυτών αξόνων με πολύπλοκα αλληλοδιαπλεκόμενα συμφέροντα αποδεικνύεται από σειρά αεροπορικών επιθέσεων που πραγματοποίησαν σήμερα τα χαράματα ισραηλινά αεροπλάνα στην Συρία.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε σήμερα ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από τη Συρία, ενώ έπληξε επίσης, ως αντίποινα, ιρανικούς στόχους στη Συρία.
«Ένα μαχητικό ελικόπτερο αναχαίτισε με επιτυχία ένα ιρανικό UAV που είχε απογειωθεί από τη Συρία και είχε διεισδύσει στο Ισραήλ. Το αεροσκάφος εντοπίστηκε εγκαίρως από τα Συστήματα Αεροπορικής Άμυνας και βρισκόταν υπό παρακολούθηση μέχρι την αναχαίτισή του» αναφέρουν οι ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Διαβάστε επίσης:   Συρία: Περισσότεροι από 100 νεκροί από το σφυροκόπημα των ΗΠΑ

«Σε απάντηση, οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ) έπληξαν ιρανικούς στόχους στη Συρία» προστίθεται στην ανακοίνωση χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.
Εξάλλου, συριακά αντιαεροπορικά πυρά κατέρριψαν σήμερα ένα ισραηλινό μαχητικό αεριωθούμενο, όπως ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
«Επέστρεψαν όλα σώα, εκτός από ένα, που συνετρίβη στο Ισραήλ» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικας.

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα «έπληξε περισσότερα από ένα αεροπλάνα».
«Η εχθρική ισραηλινή οντότητα πραγματοποίησε σήμερα τα χαράματα μια νέα επίθεση εναντίον μιας από τις στρατιωτικές βάσεις στην κεντρική περιφέρεια. Οι αντιαεροπορικές άμυνές μας την αντιμετώπισαν και έπληξαν περισσότερα από ένα αεροπλάνα», ανέφερε ανώνυμη στρατιωτική πηγή.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το F-16 συνετρίβη στο βόρειο Ισραήλ και ότι ο πιλότος του είναι βαριά τραυματισμένος.
Η Κυβέρνηση Άσσαντ απείλησε ότι, εάν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιδρομές στη Συρία, θα πλήξει με ρουκέτες ισραηλινά αεροδρόμια.
Ο κίνδυνος μιας ευρύτερης ανάφλεξης με παγκόσμιες διαστάσεις είναι πλέον ορατός.

Στη φωτογραφία τα συντρίμμια του ισραηλινού F-16 (πηγή Southfront.org).