Στη σκιά των συνεχών τουρκικών προκλήσεων που έχουν προκαλέσει μεγάλη ένταση στο Αιγαίο, η Κυβέρνηση ξεδιπλώνει βήμα βήμα τη στρατηγική της στη διπλωματική σκακιέρα, ανακτώντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε από την πρώτη στιγμή σαφές με τη στάση του ότι διαθέτει και σχέδιο και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα της Άγκυρας, προωθώντας στρατηγικές συμμαχίες.
Οι νέες εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων έρχονται να επιβεβαιώσουν την εγρήγορση της ελληνικής πλευράς προκειμένου να διατηρήσει το πλεονέκτημα των κινήσεων, αλλά και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Από τη μία πλευρά, η πρόσφατη παρέμβαση των Ισραηλινών γύρω από τα ελληνοτουρκικά καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή, ενώ το κρίσιμο ραντεβού της ερχόμενης Παρασκευής μεταξύ Μάικ Πομπέο και Νίκου Δένδια επιβεβαιώνουν τους πολιτικούς αναλυτές που τονίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε τροχιά διπλωματικής αντεπίθεσης διαθέτοντας ισχυρά ερείσματα.
Την ίδια ώρα, οι στενές σχέσεις της χώρα μας με την Γαλλία, παρά την ακύρωση της αγοράς φρεγατών για οικονομικούς λόγους, αυξάνουν ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθηση της ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν εκνευρισμό στον Ταγίπ Ερντογάν που επιχειρεί με κινήσεις εντυπωσιασμού να εξασφαλίσει την ελληνική συναίνεση σχετικά με τη συμμετοχή του σε μελλοντικές συζητήσεις για βαρύνουσας σημασίας γεωστρατηγικά projects στην ευρύτερη περιοχή.
Εν κατακλείδι, η Αθήνα αποδεικνύει πλέον ακόμη και στους ισχυρούς συμμάχους της ότι διαθέτει πολυσχιδή εξωτερική πολιτική, γνωρίζει άριστα το γεωπολιτικό παιχνίδι και διεκδικεί έναν ξεχωριστό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.