Ως «αναγκαστική κίνηση» εκτιμούν στην αντιπολίτευση (αλλά και ορισμένοι εντός ΣΥΡΙΖΑ) την εσπευσμένη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα να εμφανισθεί αιφνιδίως στην Βουλή και να μετατρέψει την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά του Παύλου Πολάκη, σε πρόταση εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης.
Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης στην ολομέλεια (για το θέμα των αλλαγών στην Παιδεία), και να δηλώσει με οργισμένο ύφος ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του υφυπουργού Υγείας για την πρωτοφανή επίθεση του Παύλου Πολάκη κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου και της αναπηρίας του, κατέλαβε εξ απήνης τον πρωθυπουργό.
Είχαν προηγηθεί τόσο το εντυπωσιακό «άδειασμα» του Πολάκη από τον κ. Νίκο Φίλη («οι δηλώσεις Πολάκη δεν εκπροσωπούν τους βουλευτές της Αριστεράς…), όσο και από τον βουλευτή κ. Μπαλάφα («να πάρει πίσω τα όσα είπε») και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούλογλου (« πρόκειται για λάθος…»), όσο και ο πρωτοφανής σάλος που ξέσπασε στο διαδίκτυο λόγω της αήθους επίθεσης Πολάκη και της επιμονής του, με νεότερες αναρτήσεις, στις ύβρεις του!
Ο κ. Τσίπρας, που δεν είναι η πρώτη φορά που καλύπτει και «δικαιολογεί» τον Πολάκη, αντελήφθη ότι το κλίμα που δημιουργήθηκε αλλά και οι «επώνυμες» αποστάσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον κ. Πολάκη, είναι πολύ πιθανόν να επιτρέψουν αν όχι την υπερψήφιση της πρότασης μομφής της ΝΔ (θα συζητηθεί μετά το Πάσχα) που χρειάζεται 151 θετικές ψήφους, πάντως την αρνητική για την κυβέρνηση αλλαγή της ατζέντας 20 μέρες πριν από τις ευρωκάλπες.
Εμφανίσθηκε, λοιπόν, στην ολομέλεια της Βουλής ( ο κ Μητσοτάκης είχε αποχωρήσει) και με… επιθετικό ύφος μίλησε για «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό Μητσοτάκη, μία μόλις μέρα μετά τη δημόσια πρόσκλησή μου σε μία πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες και τον ελληνικό λαό ενόψει αυτής της κρίσιμης για την Ευρώπη και τον τόπο αναμέτρησης». Και συνέχισε: «Είναι προφανές ότι επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να αποφύγει τη συζήτηση για τα κρίσιμα και τα μεγάλα και επιθυμεί να βάλει στο επίκεντρο της κουβέντας το αν το ύφος του Παύλου Πολάκη είναι καλό ή κακό εάν είναι ευγενής ή αγενής καθώς κατάγεται και από τα Σφακιά και γνωρίζει το ύφος το αψύ των Σφακιανών.
Και θέλει να συζητάμε γι’ αυτό και όχι για τα επιδόματα και το δώρο των Χριστουγέννων που θέλετε να καταργήσετε, όχι για τη Novartis και τα θαλασσοδάνεια». «Θα έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης να μας πει γιατί θέλει να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων, γιατί θέλει να μειωθεί αντί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, γιατί θέλει να κουκουλώσει τη Novartis. Θα δώσετε λογαριασμό και θα απαντήσει οποτεδήποτε κι αν καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της κυβέρνησης, θα συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης μπροστά στον ελληνικό λαό».
Το δυνάμει πρόβλημα, όμως, και η παγίδα για τον κ. Τσίπρα που μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε πρόταση εμπιστοσύνης, είναι ότι σε μια τέτοια γενικευμένη και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στην Βουλή, εκτός από τα θέματα που θεωρεί «προνομιακά» ο πρωθυπουργός λόγω των θέσεων της ΝΔ, θα συζητηθούν αναγκαστικά, πλέον και… τα άλλα: υπόθεση NOVARTIS που εξελίχθηκε σε φιάσκο, υπόθεση Πετσίτη, περίεργες «εμπλοκές» του Νίκου Παππά, καταγγελίες Μαρινάκη (που μέχρι στιγμής δεν έχουν διαψευσθεί από το Μέγαρο Μαξίμου…) κ.λ.π.
Είναι προς απόδειξη αν μια τέτοια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στην Βουλή, 20 μέρες πριν τις εκλογές και με τις δημοσκοπήσεις να επιμένουν στην προϊούσα αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι τελικά υπέρ του κ. Τσίπρα ή θα έρθει ως «δώρο» στην καταγραφόμενη υπεροχή Μητσοτάκη….
Και, παράλληλα, μπορεί να στραφεί και μπούμερανγκ εναντίον της κυβερνητικής συνοχής. Υπό την έννοια ότι η μεν πρόταση μομφής για να εγκριθεί απαιτεί κατ’ ελάχιστον 151 θετικές ψήφους ( και η σημερινή, συγκυριακή και τεχνητή, κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία το καθιστά δύσκολο…), ενώ η πρόταση εμπιστοσύνης «περνάει» έστω και με απλή πλειοψηφία των παρόντων….
Τι θα κάνουν οι «πρόθυμοι» με τον Πολάκη
Θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο ότι όλοι οι εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές (ακόμη και αυτοί που «αδειάζουν» τον Πολάκη), με το τέχνασμα Τσίπρα θα αναγκασθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι… επίφοβοι «πρόθυμοι εκ μεταγραφής», όμως, 6 βουλευτές ( Κουντουρά, Κόκκαλης, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Δανέλλης και Παπακώστα) που συναπαρτίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, θα ψηφίσουν υπέρ… ό,τι τους πει ο Τσίπρας (και έχουν εκ των προτέρων δώσει και έγγραφη συγκατάθεση!), ή λόγω του ειδικού βάρους και του επικοινωνιακού αντίκτυπου του φαινομένου Πολάκη θα απόσχουν ή… θα λείπουν για να περισώσουν όση πολιτική αξιοπρέπεια θεωρούν ότι έχουν.
Και σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, εκτιμάται ότι ακόμη και αν υπάρξουν αρνητικές ψήφοι από πλευράς της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ναι μεν η κυβέρνηση μπορεί να επιβιώσει, αλλά το πολιτικό και επικοινωνιακό ατού που επισείει, πως δηλαδή διαθέτει τις κρίσιμες 151 ψήφους στην Βουλή, θα καταρρεύσει πανηγυρικά. Κι’ αυτό, 20 μέρες πριν από τι κάλπες.