45 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ηλικίας κάτω των 50 χρόνων, είναι στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι στην εντατική.
Την ίδια ώρα το ενδημικό κύμα του Η1Ν1 σαρώνει και οι θάνατοι αυξάνονται.
Εβδομήντα πέντε ασθενείς χαροπαλεύουν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας, εξαιτίας των επιπλοκών της γρίπης. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν περάσει από την εντατική 128 άτομα. Οι θάνατοι έφθασαν τους 22, άλλοι τέσσερις, δηλαδή, σε σύγκριση με χθες και, μάλιστα, όλοι τους ανεμβολίαστοι, όπως μας είπαν οι λοιμωξιολόγοι. Εν των μεταξύ άλλο ένα μωρό 4 μηνών εισήχθη στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” και η κατάστασή του είναι κρίσιμη.
Οι επιστήμονες, που ασχολούνται με τη γρίπη, είναι θορυβημένοι που βλέπουν τόσους πολλούς νέους ανθρώπους στις κατά τόπους μονάδες. Ασθενείς ηλικίας 32, 33, 36, 38, 39, 40, 48 χρόνων είναι στο νοσοκομείο, δίνοντας μάχη να κρατηθούν στη ζωή. Γενικά φέτος η γρίπη έχει βάλει στο… στόχαστρο άτομα ηλικίας από 30 ως 50 χρόνων, ως επί το πλείστον, αλλά και αρκετά μικρά παιδιά. Τρεις στους 10, δε, δεν πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα – έχαιραν άκρας υγείας μέχρι πρότινος.
Η κατάσταση όσο πάει γίνεται όλο και πιο ζόρικη, καθώς, ήδη, έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ τρεις άνθρωποι. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, σήμερα, στη λίστα αναμονής για κρεβάτι, είναι 45 άτομα – στην πλειοψηφία τους ηλικίας κάτω των 50 ετών – όχι όλοι από γρίπη. Διακόσιες κλίνες παραμένουν κλειστές. Στο ΕΣΥ και στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία λειτουργούν 640 κρεβάτια, αλλά δεν φτάνουν. Δεν φτάνουν τις “καλές” μέρες, όχι τώρα που λόγω γρίπης τα σοβαρά περιστατικά πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα!
Το θέμα απασχόλησε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς οι ειδικοί αναζητούν τρόπους να βελτιωθεί η κατάσταση με τις ΜΕΘ, δεδομένου ότι η αναβολή είναι μεγάλη. Επιπλέον, στην ίδια σύσκεψη, αποφασίστηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ να δώσει αντιϊκά φάρμακα από το απόθεμά του, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των ημερών. Αναμένεται, μάλιστα, να βγει και σχετική εγκύκλιος για το θέμα, προκειμένου οι πολίτες να έχουν σωστή ενημέρωση για τη χρήση των αντιϊκών φαρμάκων και, βέβαια, εύκολη και ταχεία πρόσβαση σε αυτά.