Το αβοκάντο, αυτό το σκουροπράσινο εξωτικό φρούτο με την πλούσια και κρεμώδη υφή, είναι μία υπερτροφή που καταπολεμά πλήθος ασθενειών.
Πλήθος ερευνών επιβεβαιώνουν ότι η συστηματική κατανάλωση αβοκάντο βελτιώνει την υγεία και προλαμβάνει πολλές παθήσεις.
Δείτε αναλυτικά, όπως τονίζει το onmed.gr:
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Μισό αβοκάντο την ημέρα μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο διαβήτη. Έχει βρεθεί ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία το αβοκάντο περιέχει σε αφθονία, βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Υγιείς υπέρβαροι ενήλικες που έτρωγαν επί έξι μήνες αβοκάντο στο μεσημεριανό τους γεύμα είδαν μείωση της ινσουλίνης στο αίμα και μειωμένη όρεξη στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.
Ρυθμίζει τα λιπίδια
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου και αυτό συμβάλλει στην εξισορρόπηση των λιπιδίων. Έρευνα στην οποία οι συμμετέχοντες έτρωγαν 1/3 έως μισό αβοκάντο την ημέρα, μείωσαν σε διάστημα 2-4 εβδομάδων τα τριγλυκερίδια, την «κακή» LDL χοληστερόλη και την ολική χοληστερόλη, ενώ αύξησαν τα επίπεδα της καλής για την καρδιά HDL χοληστερόλης.
Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και την απώλεια βάρους
Παρά το γεγονός ότι το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θερμίδες, πρέπει να καταναλώνεται ακόμη και στη δίαιτα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καλά λιπαρά οξέα που περιέχει και κάποιες ενώσεις επηρεάζουν τα επίπεδα της λεπτίνης, της γνωστής και ως ορμόνης του κορεσμού, γεγονός που μειώνει την πείνα και βοηθά στην πρόσληψη λιγότερης τροφής.
Κάνει πιο υγιεινό το… burger σας
Το αβοκάντο προστατεύει τις αρτηρίες σας ακόμη και όταν τρώτε βλαβερές τροφές. Μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν burger με αβοκάντο είχαν μικρότερη αύξηση στα τριγλυκερίδια και στη φλεγμονή στις αρτηρίες σε σύγκριση με αυτούς που τα έτρωγαν σκέτα.
Καταπολεμά το μεταβολικό σύνδρομο
Το πολύτιμο φρούτο βοηθά να καταπολεμήσετε το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα παραγόντων κινδύνου που περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση και αυξημένο σωματικό λίπος, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.