Σύμφωνα με τη νεότερη εβδομαδιαία ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έως και τις 24 Φεβρουαρίου, 61 άνδρες και 30 γυναίκες από 0 έως 90 ετών υπέκυψαν στις επιπλοκές του ιού της γρίπης.

17 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα, 316 τα σοβαρά περιστατικά.

Από τους 91 ασθενείς, οι 79 (86,8%) ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά πολύ λίγοι είχαν εμβολιαστεί. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, είχαν προσβληθεί από τον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 της γρίπης Α.

Το ίδιο διάστημα, 177 άνδρες και 128 γυναίκες, επίσης από 0 έως 90 ετών παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της εποχικής γρίπης και εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επτά τους στους δέκα ήταν άτομα υψηλού κινδύνου, αλλά μόλις 15% είχαν κάνει το αντιγρίπικό εμβόλιο. Άλλοι 11 ασθενείς παρουσίασαν ηπιότερες επιπλοκές και νοσηλεύτηκαν σε απλούς θαλάμους.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται σε κάθε εβδομαδιαία καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη άτομα υψηλού κινδύνου που «γυρνούν» την πλάτη στο εμβόλιο, παρ’ ότι αυτό προστατεύει έως και πάνω από 70% από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ παρατηρούν ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν μειωθεί οι επισκέψεις σε γιατρούς για συμπτώματα γρίπης. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουν ότι έχει υποχωρήσει η έξαρση της γρίπης.