Μελέτη έδειξε ότι το κάπνισμα ακυρώνει τα οφέλη που μπορεί κάποιος να αποκομίσει από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά στις περιπτώσεις που κινδυνεύει να πάθει εγκεφαλικό.
Σύμφωνα με την 12ετή μελέτη σε 20.200 άτομα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, οι μη καπνιστές που πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, έχουν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού σε σχέση με όσους δεν πίνουν. Όμως η προστατευτική αυτή επίδραση «εξαφανίζεται» στην περίπτωση των καπνιστών. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο του Καναδά.
Συγκεκριμένα, από τη μελέτη βρέθηκε πως οι γυναίκες που έπιναν ένα ή δύο μικρά ποτήρια κρασιού την ημέρα και οι άνδρες λίγο περισσότερο, είχαν 37% μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση εγκεφαλικού, αλλά μόνο στις περιπτώσεις που δεν κάπνιζαν.
Οι καπνιστές, είτε έπιναν είτε όχι, εμφάνιζαν παρόμοια κίνδυνο για εγκεφαλικό.
Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, επειδή αυξάνει την πίεση του αίματος. Από την άλλη, το αλκοόλ αραιώνει το αίμα, συνεπώς μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες.
Μπορεί επίσης να επιδράσει στον τρόπο που η χοληστερόλη μεταφέρεται στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο εναπόθεσης λίπους στα τοιχώματα των αγγείων.
Αντίθετα, το κάπνισμα συμβάλλει στο πήξιμο του αίματος και στην πιθανή δημιουργία θρόμβων που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Σύμφωνα με την έρευνα, το αλκοόλ δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη ζημιά που κάνει το κάπνισμα, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν πως υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ τσιγάρου και εγκεφαλικού, καθώς ένας στους δέκα θανάτους από εγκεφαλικό και ένα στα τέσσερα εγκεφαλικά συνδέονται με το κάπνισμα.