Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του κοροναϊού.
Όπως τόνισε ο Ιταλός υπουργός υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, “με τον τρόπο αυτό ανοίγονται νέοι δρόμοι για την μελέτη, την διάγνωση και την θεραπεία του ιού”.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η χώρα του γίνεται σημείο αναφοράς για την διεθνή έρευνα επί του κοροναϊού και ότι πρόκειται να θέσει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Η εξέλιξη της επιδημίας μέχρι σήμερα
φότου εμφανίστηκε στην μητρόπολη Ουχάν των ένδεκα εκατομμυρίων κατοίκων (κεντρική Κίνα) ως την κλιμάκωση των διεθνών μέτρων προστασίας, ακολουθούν τα κυριότερα στάδια της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός.
Πρώτο σήμα κινδύνου
Ο πρώτος συναγερμός φθάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ) την 31η Δεκεμβρίου. Οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν για την εμφάνιση στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ενός κρούσματος πνευμονίας από άγνωστη αιτία.
Πολλοί ασθενείς είχαν πάει σε μια χονδρική αγορά διατροφικών ειδών, που οι αρχές κλείνουν την 1η Ιανουαρίου.
Την 7η Ιανουαρίου, οι πρώτες κινεζικές αναλύσεις επιτρέπουν τον εντοπισμό του νέου κοροναϊού.
Πρώτος νεκρός και πρώτο κρούσμα στο εξωτερικό
Την 11η Ιανουαρίου, οι αρχές ανακοινώνουν τον πρώτο θάνατο. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης εκτός της επικράτειας της Κίνας, στην Ταϊλάνδη, καταγράφεται δύο ημέρες αργότερα, πριν από άλλα σε κράτη της Ασίας.
Αρχίζουν έλεγχοι και εξετάσεις επιβατών σε μεγάλα διεθνή αεροδρόμια.
Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο
Την 20ή Ιανουαρίου, κινέζος επιδημιολόγος επιβεβαιώνει ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Κρούσματα εντοπίζονται σε σχεδόν τις μισές κινεζικές επαρχίες και μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σεντζέν.
Μία ημέρα αργότερα ανακοινώνεται ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος στις ΗΠΑ.