Έμφραγμα: «Ακριβώς όπως παρέχουμε συμβουλές για το πώς να σταματήσουμε το κάπνισμα, οι ασθενείς χρειάζονται πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης του στρες» Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, όπου οι μισθοί μειώνονται, η ανεργία αυξάνεται και πολλά νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η παρακάτω διαπίστωση, μόνο αισιόδοξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Σύμφωνα με νέες έρευνες, οι ενήλικες που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους είναι 13 φορές πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, ανακάλυψαν, επίσης, ότι ο κίνδυνος αυξάνεται έξι φορές για εκείνους που κατέχουν αγχωτικές θέσεις εργασίας.
Η νέα διαπίστωση αυτή έρχεται σε συμφωνία με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο από το The Lancet και η οποία ανέφερε ότι το στρες είναι εξίσου πιθανό να δημιουργήσει καρδιακές ασθένειες, με το κάπνισμα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να δέχονται πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης του στρες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Witwatersrand χρησιμοποίησαν δεδομένα από 106 ασθενείς που υπέστησαν καρδιακές προσβολές και είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Dr. Denishan Govender, αποκάλυψε τα ευρήματά του, στην ετήσια συνδιάσκεψη της Ένωσης Καρδιοπαθών της Νοτίου Αφρικής στο Γιοχάνεσμπουργκ και ανέφερε:

«Συχνά οι ασθενείς ζητούν συμβουλές για το άγχος μετά από μία καρδιακή προσβολή, αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχει ανάγκη να δοθεί περισσότερη έμφαση πριν από ένα γεγονός».

Λίγοι γιατροί ρωτούν έναν ασθενή για το άγχος, την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια μίας εξέτασης. Αυτό πρέπει να γίνει μία πρακτική ρουτίνας, όπως το να ρωτάς για το κάπνισμα.

Ο Dr. Govender, πρόσθεσε:

«Ακριβώς όπως παρέχουμε συμβουλές για το πώς να σταματήσουμε το κάπνισμα, οι ασθενείς χρειάζονται πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης του στρες».

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα:

Για τη μελέτη, κάθε συμμετέχων-ασθενής κλήθηκε να βαθμολογήσει τα επίπεδα οικονομικής πίεσης.

Οι απαντήσεις κυμαίνονταν από ήπιο, μέτριο ή σημαντικό άγος ανάλογα με το εισόδημα και τις δαπάνες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν 13 φορές αύξηση της πιθανότητας καρδιακής προσβολής σε άτομα με «σημαντικές» οικονομικές πιέσεις.

Εκτός από τις πιέσεις από την πληρωμή λογαριασμών, η έκθεση αποκάλυψε ότι οι ενήλικες με κατάθλιψη τριπλασίαζαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής.

Τα αυτο-αναφερόμενα επίπεδα στρες ήταν κοινά, με το 96% των ασθενών με καρδιακή προσβολή να αναφέρουν οποιοδήποτε επίπεδο άγχους.

Περίπου το 40% ανέφερε σοβαρά επίπεδα στρες.

Σχολιάζοντας τη νέα μελέτη, ο Dr. David Jankelow, πρόεδρος του συνεδρίου SA Heart 2017, πρότεινε πιθανές αλλαγές στις ιατρικές οδηγίες για καρδιακές προσβολές.

Ο ίδιος υποστήριξε: «Γνωρίζουμε ότι ο καταθλιπτικός καρδιακός ασθενής διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο» και συμπλήρωσε: «Εμείς ως κλινικοί ιατροί πρέπει να τα εντοπίσουμε πολύ νωρίτερα, ώστε να μπορέσει να υπάρξει και η κατάλληλη παρέμβαση», αναφέρει το protothema.gr.