Εμμηνόπαυση: Ενημερωθείτε αναλυτικά για το τι θα πρέπει να προσέξετε και τι θα πρέπει να πείτε στον γιατρό σας προκειμένου να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα με τη μετάβασή σας στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Αναλυτικότερα, αν πιστεύετε ότι μπαίνετε στην εμμηνόπαυση – ή αν είστε σίγουρες ότι μπήκατε – πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας, ή με τον γιατρό σας. Θα σας ζητήσει, όμως, ορισμένες πληροφορίες που πρέπει να του δώσετε. Ποιες είναι αυτές;
Ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια
Αν κάποιος από τους συγγενείς σας έπασχε στο παρελθόν από καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας, όπως και την ηλικία στην οποία διαγνώστηκαν. Αυτή η πληροφορία είναι σημαντική, επειδή θα καθορίσει κατά πόσο χρειάζεστε ορμονοθεραπεία.
Ιστορικό καρδιοπάθειας στην οικογένεια
Το ίδιο με πριν. Στα προβλήματα της καρδιάς συμπεριλαμβάνονται η καρδιακή προσβολή, η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, η υπέρταση, η αρρυθυμία, και η στεφανιαία νόσος.
Ιστορικό εγκεφαλικού στην οικογένεια
Αν κάποιος από την οικογένειά σας έχει υποφέρει από εγκεφαλικό, ή από παροδική ισχαιμική προσβολή, γνωστή και ως μίνι εγκεφαλικό, πρέπει να το πείτε στον γιατρό σας.
Ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια
Αν κάποιος από τους εξ αίματος συγγενείς σας έχει διαγνωστεί με διαβήτη, πρέπει να το πείτε στον γιατρό σας. Ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια συνδέονται, οπότε μιλήστε με τους συγγενείς σας για να ενημερωθείτε.
Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση
Πόση ήταν η πίεσή σας την τελευταία φορά που την μετρήσατε; Έχει αλλάξει από τότε; Στις περισσότερες γυναίκες, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση, πιθανότατα λόγω ορμονικών αλλαγών.
[irp posts=”146741″ name=”Το αλκαλικό φρούτο που σου προσθέτει ενέργεια και σου αφαιρεί κιλά”]
Ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια
Πάσχει κάποιος στην οικογένειά σας από οστεοπόρωση; Η κληρονομικότητα είναι σημαντικός παράγοντας σε αυτή την πάθηση, και οι γυναίκες χάνουν οστική μάζα κατά την εμμηνόπαυση, αυξάνοντας τον κίνδυνο.
Πρόσφατες αλλαγές στο βάρος
Υπήρξαν αλλαγές στο βάρος σας (είτε χάσατε, είτε βάλατε) τον τελευταίο χρόνο, που να ξεπερνούσαν τα δυόμισι κιλά; Γυμνάζεστε; Και, αν ναι, με τι συχνότητα; Πολλές γυναίκες, ειδικά από το τέλος της δεκαετίας των 30 και μετά παίρνουν βάρος στην περιοχή της κοιλιάς, λόγω των ορμονών, αλλά αυτή η αύξηση βάρους μπορεί να γίνει επικίνδυνη.
Πώς ήταν η εμμηνόπαυση της μητέρας σας;
Σε ποια ηλικία μπήκε η μητέρα σας στην εμμηνόπαυση; Ρωτήστε την για την εμπειρία της και τα συμπτώματά της.
Ποια είναι τα δικά σας συμπτώματα;
Φτιάξτε μια λίστα με όλα τα συμπτώματα που βιώνετε, με λεπτομέρειες. Εξάψεις, αλλαγές στην διάθεση, πόνος στο σεξ—οτιδήποτε δεν σας φαίνεται φυσιολογικό. Ακόμα κι αν κάτι εν τέλει δεν σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, αξίζει να σημειωθεί για να είστε καλυμμένη 100%.
Λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή;
Φτιάξτε μια αναλυτική λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε, εξηγήστε στον γιατρό σας γιατί τα παίρνετε και αν βλέπετε ότι σας βοηθούν. Αυτή η συζήτηση θα βοηθήσει πάρα πολύ τον γιατρό σας να καθορίσει αν και τι φάρμακα ή βιταμίνες μπορεί να χρειαστείτε, αναφέρει χαρακτηριστικά το iatronet.gr.