Το υπουργείο Υγείας που έχει ως προτεραιότητα τους ογκολογικούς ασθενείς προχωρά παράλληλα δράσεις τόσο για αποτελεσματική θεραπεία όσο και για έγκαιρη πρόληψη.

Τη δημιουργία νέου Κέντρου Ακτινοθεραπείας, στο νοσοκομείο «Σωτηρία», εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Δωρεάν μαστογραφίες

Πριν λίγες ημέρες και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού (25ηΟκτωβρίου), ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για όλες τις γυναίκες άνω των 30 ετών που θα περιλαμβάνουν δωρεάν μαστογραφίες χωρίς παραπεμπτικό. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία ογκολογικών κέντρων στην Αθήνα και την Περιφέρεια.

Eνα τέτοιο πλήρες κέντρο ακτινοθεραπείας σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μέσα στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας σε αφιερωμένη για τον καρκίνο του μαστού εκδήλωση που διοργανώθηκε από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, θα είναι ένα νέο κτίριο, με άρτιες υποδομές, σύγχρονα μηχανήματα και εργαστήρια.

Ο κ. Κικίλιας κατά τον χαιρετισμό του εστίασε στην πρόληψη, αναφέροντας πως είναι «ανώτερη από τη θεραπεία». Επεσήμανε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θεραπεύεται και η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση σώζει ζωές. «Οι πολιτικές πρόληψης αποτελούν για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Eνας στους τρεις κακοήθεις όγκους θα μπορούσε να είχε προληφθεί και αποφευχθεί και τα υπόλοιπα θα ήταν απλώς μια νόσος», ανέφερε και τόνισε την αξία του υγιεινού τρόπου ζωής, με σωστή διατροφή, άσκηση, περιορισμό του αλκοόλ και του καπνίσματος.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι μια μάχη που αξίζει να κερδίσουμε, μπορούμε να κερδίσουμε», είπε, στέλνοντας το μήνυμα προς όλες τις γυναίκες να μη φοβούνται να μιλήσουν.

Η σωστή ενημέρωση για την ανάγκη πρόληψης είναι μεγάλης σημασίας για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για αυτό αμέσως μόλις ανέλαβε, κινητοποιεί μέσω των σόσιαλ μίντια τους πολίτες να πραγματοποιούν τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις.

«Eχω άτομα στην οικογένειά μου με καρκίνο. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει “καρκίνος”. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προχωρήσει ρυθμίσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ογκολογικών ασθενών. Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως στόχο την πλήρη εξάλειψη των «ουρών της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές, ώστε όσοι ασθενείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες στις κλινικές να μη χρειάζεται να περάσουν από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ώστε να παραλάβουν το φάρμακό τους αλλά να φροντίζει η κλινική να το προμηθεύεται. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας συμφώνησε με τους φαρμακοποιούς ώστε κάποια σκευάσματα κατά του καρκίνου να μπορούν να τα προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρούνται σε πολύωρη αναμονή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.