Εάν είστε σωματικά δραστήριοι, είτε γυμνάζεστε συστηματικά είτε κινείστε όσο περισσότερο γίνεται, καλό είναι να μην αλλάξετε συνήθειες.
Και αυτό, γιατί έτσι αυξάνετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου μέσα σε μόλις 14 ημέρες από τη στιγμή που θα αρχίσετε να μειώνετε τα επίπεδα της δραστηριότητάς σας.
Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Δανία, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι όταν νεαροί υγιείς άνδρες μείωσαν τη δραστηριότητά τους, αυξήθηκαν δραστικά τα επίπεδα ινσουλίνης, τριγλυκεριδίων, πεπτιδίου C (είναι ένα πεπτίδιο της ινσουλίνης) και άλλων ουσιών στο αίμα τους, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και στεφανιαίας νόσου.
Στη μελέτη συμμετείχαν άνδρες ηλικίας κάτω των 30 ετών, οι οποίοι δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, δεν κάπνιζαν και δεν ακολουθούσαν κάποιο πρόγραμμα συστηματικής προπόνησης για περισσότερο από 2 ώρες την εβδομάδα.
Όσοι από αυτούς μείωσαν κατά 75% την ημερήσια δραστηριότητά τους επί δύο εβδομάδες, παρουσίασαν αύξηση κατά 60% της ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο οργανισμός τους έπαψε να μεταβολίζει καλά τα σάκχαρα των τροφίμων και έτσι αύξησε την ινσουλίνη (είναι η ορμόνη που τα διασπά).
Αντίστοιχη αύξηση της ινσουλίνης παρατηρήθηκε και στους εθελοντές που μείωσαν τη δραστηριότητά τους κατά σχεδόν 90%. Σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν και σε παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως τα τριγλυκερίδια και το περικοιλιακό λίπος.
Το θετικό είναι πως οι επιπτώσεις αυτές άρχισαν να αμβλύνονται μόλις οι νεαροί άρχισαν πάλι να είναι δραστήριοι, αν και με πιο αργό ρυθμό απ΄ ό,τι είχαν εκδηλωθεί.