: Από αύριο, Τετάρτη 10 Απριλίου, εντάσσονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ οι αλλαγές στα παραπεμπτικά για παρακλινικές εξετάσεις, όπως αυτές προβλέπονταν στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Ο Κανονισμός είχε εκδοθεί τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά μέχρι σήμερα – λόγω τεχνικών και άλλων δυσκολιών – οι αλλαγές αυτές δεν είχαν εφαρμοστεί.

Από αύριο, λοιπόν, ο χρόνος εκτέλεσης των παραπεμπτικών θα είναι 3 εβδομάδες έαν εκτελούνται από ιδιώτες παρόχους και 8 εβδομάδες εάν εκτελουνται στο δημόσιο.

Για εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο δημόσιο, οι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν συμμετοχή.

Οι ασφαλισμένοι που απευθύνονται σε συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα θα πληρώνουν συμμετοχή 15% επί της εκάστοτε τιμής αποζημιώσης.

Η συμμετοχή μειώνεται σε 5%, για τους ασφαλισμένους που είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Μηδενική συμμετοχή ορίζεται για τους ασθενείς με: μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, αναπηρία από 80% και πάνω, ακρωτηριασμό με ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω κυστική ίνωση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, γράφει το onmed.gr.