Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να κατανοήσει τον τρόπο μετάδοσης του ιού Zίκα, πολλοί ερευνητές εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το γεγονός ότι το επίκεντρο της διάδοσής του συμπίπτει με τοποθεσία που αφέθηκαν ελεύθερα γενετικά μεταλλαγμένα κουνούπια στην Βραζιλία.
Η απελευθέρωση των μεταλλαγμένων κουνουπιών το 2012 στόχευε κυρίως στην καταπολέμηση του δάγκειου πυρετού που διαδίδεται από αυτά, όπως και ο ιός Ζίκα, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα “Mirror”.
Η ξαφνική εξάπλωση του ιού Ζίκα δείχνει ότι πιθανόν κάτι πήγε στραβά, την ώρα που οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι οι καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία φέτος λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο μπορεί να συνέβαλαν ως ένα βαθμό στην αύξηση του αριθμού των κουνουπιών.
Όμως, η ταύτιση του επικέντρου των κρουσμάτων του ιού Ζίκα με την τοποθεσία που αφέθηκαν ελεύθερα τα γενετικά μεταλλαγμένα κουνούπια, αποτελεί μία σύμπτωση που χρίζει περαιτέρω διερεύνησης.
Το ερώτημα είναι εάν οι προνύμφες των μεταλλαγμένων κουνουπιών που αφέθηκαν ελεύθερα απορροφούν αντιβιοτικά, για παράδειγμα από περιττώματα ή πτώματα ζώων. Σε αυτήν την περίπτωση, η απελευθέρωση των μεταλλαγμένων κουνουπιών μπορεί να αυξήσει, αντί να μειώσει τον πληθυσμό τους.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα “Mirror”, στα μέσα του 2012, η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας “Oxitec” άφησε ελεύθερα μεταλλαγμένα έντομα με σκοπό τη μείωση του συνολικού πληθυσμού των κουνουπιών, μέσω των οποίων εξαπλώνεται όχι μόνο ο δάγκειος πυρετός αλλά και η ασθένεια chikungunya στη βορειοανατολική Βραζιλία.
Πολλοί επιστήμονες είχαν σπεύσει εκείνη την εποχή να εκφράσουν την ανησυχία τους σχετικά με την απελευθέρωση των γενετικών τροποποιημένων κουνουπιών χωρίς περαιτέρω μελέτες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες.
“Είναι μία πολύ πειραματική προσέγγιση, η οποία μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό” είχε δηλώσει στην βρετανική εφημερίδα “Guardian” η καθηγήτρια Έλεν Γουόλας, διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου GeneWatch.