Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι επιστήμονες από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για έξαρση μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Καμπανάκι» κρούουν για την έξαρση της πανδημίας στην Αττική όπου καθημερινά το τελευταίο διάστημα προκύπτουν διψήφια νούμερα.

Μάλιστα, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί 456 επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για το επόμενο διάστημα, λόγω της επιστροφής και της τελευταίας «φουρνιάς» των εκδρομέων.

Την ανησυχία αυτή εξέφρασε ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επίκουρος καθηγητής επισήμανε ότι αποφύγαμε το κακό σενάριο που μιλούσε για τουλάχιστον 700 κρούσματα μέχρι το τέλος Αυγούστου. Όπως εξήγησε, είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων. Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα.

Πηγή ανησυχίας η ηλικιακή ομάδα 50-60 ετών

Ωστόσο, ο καθηγητής, αναφέρθηκε και σε μια ακόμη πηγή ανησυχίας, που είναι η διασπορά στις ηλικίες 50 με 60 ετών. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι οι «νέοι μας ακούσανε, δείξανε μια συγκατάβαση στα μέτρα και το θεωρώ πολύ θετικό ωστόσο βλέπουμε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στα 50 – 60 και αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Ή είναι η μετάδοση από τους νέους που δεν νομίζω ή ότι ο πυρήνας στην ηλικία 50-60 ετών έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε».

Παράλληλα σημείωσε πως έχουμε αποφύγει το κακό σενάριο για πάνω από 700 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου. Είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξηης του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων. Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα.

Κορωνοϊός: «Χειμώνας με παράθυρα ανοιχτά»

Στην αύξηση των κρουσμάτων του ιού εστιάζει και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά) κ. Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, η κ. Παγώνη υπογραμμίζει, παράλληλα, τον αυξανόμενο αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Στη συνέντευξή της η ίδια εκτιμά πως έως ότου έρθει το εμβόλιο, θα έχουμε κι άλλες εξάρσεις του Covid – 19 στη χώρα μας. Για την μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας, χαρακτηρίζει την κατάσταση ελεγχόμενη, τονίζοντας την ανάγκη ευλαβικής εφαρμογής των οδηγιών της Πολιτείας.

«Αν όλοι μας καταλάβουμε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, όλα θα πάνε καλά», σημειώνει.

Παράλληλα, συστήνει τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου από όλες τις ευπαθείς ομάδες, εν όψει του χειμώνα και μέχρι να έρθει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Όσον αφορά στον επερχόμενο χειμώνα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη υποστηρίζει ότι θα είναι εντελώς διαφορετικός. Θα πρέπει – λέει – να έχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα παράθυρα ανοιχτά για να αερίζονται οι εσωτερικοί χώροι, είτε πρόκειται για σπίτια, είτε για γραφεία και σχολεία.