Έως και 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί στη χώρα μας από τον κορονοϊό βάσει υπολογισμών από μαθηματικά μοντέλα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας.

Έως και 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί στη χώρα μας από τον κορωνοϊό βάσει υπολογισμών από μαθηματικά μοντέλα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον τα 695, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 17.

Σύμφωνα δε με τον ΕΟΔΥ, από την 1/1 έως και σήμερα έχουν ελεγχθεί 8.664 κλινικά δείγματα.

Η «ακτινογραφία» των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 95,1% -δηλαδή 644 άτομα- των κρουσμάτων είναι έλληνες υπήκοοι. Το 20,8% των νοσούντων είναι άνω των 65 ετών, το 49,1%, είναι από 40 έως 64 ετών, το 26,1% είναι από 18 έως 39 ετών και το 4% είναι έως 16 ετών.

Συνολικά 35 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με τους 34 να είναι άνδρες και μόλις μια γυναίκα. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 68 έτη.

Συνολικά έχουν νοσηλευτεί 169 άτομα, με το 60,9% εξ αυτών να είναι άνδρες και το 47,3% όσων βρίσκονται ή βρέθηκαν στα νοσοκομεία να είναι άνω των 65. Από αυτούς οι 114 νοσηλεύονται και σήμερα, οι 17 έχουν αποβιώσει και οι 29 έχουν πάρει εξιτήριο.

Από τους 17 πολίτες που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό, οι 14 ήταν άνδρες και οι τρεις γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη.

Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα (292) και ακολουθούν ο νομός Ηλείας με 43, η Ανατολική Αττική με 25, ο Πειραιάς με 22 και η Καστοριά με 17.

Σύμφωνα δε με τον ΕΟΔΥ, από την 1/1 έως και σήμερα έχουν ελεγχθεί 8.664 κλινικά δείγματα.

 

«Η καμπύλη δείχνει να έχει βάλει φρένο»

Πάντως, ο κ. Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι «η καμπύλη της επιδημίας στην Ελλάδα δείχνει σαν να έχει βάλει κάποιο φρένο χαίρομαι που δεν βλέπω αυτή τη δραματική αύξηση, αγοράσαμε χρόνο, μακάρι να αγοράσουμε κι άλλο χρόνο, δεν μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί, αλλά ούτε και ότι έχει αυξηθεί δραματικά».

Επίσης εκτίμησε ότι η πορεία της Πανδημίας στην Ελλάδα είναι ανάλογη της τιτάνιας προσπάθειας που γίνεται για να την ελέγξουμε. «Ελπίζω ότι θα συνεχίσω να είμαι εντός των προβλέψεων» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων που είναι το προϊόν από τα δύο άγνωστα μεγέθη, δηλαδή του πόσοι έχουν μολυνθεί ή νοσούν σοβαρά ή πεθαίνουν. Αυτός ο αριθμός γνωρίζουμε ότι αυξάνει δραματικά αν επιτρέψουμε στη νέα λοίμωξη να εξαπλωθεί».

Είπε με έμφαση ότι αυτό το ξέρουμε με σιγουριά και αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό να μην επιβαρυνθεί περισσότερο απ’ όσο αντέχει το σύστημα υγειάς. «Είναι πιο σημαντικό οι ασθενείς που νοσούν ελαφρά, να απομονώνονται παρά να ελέγχονται» γιατί χωρίς μέτρα ελέγχου ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξάνεται δραματικά έως ότου μολυνθεί το 50% του πληθυσμού. Ακόμα και σε χώρες με πολύ καλό σύστημα αυτό δεν έχει συμβεί πρόσθεσε. Για κάθε ένα ασυμπτωματικό ασθενή υπάρχει τουλάχιστον ένας ασυμπτωματικός ή ένας με ελαφρά συμπτώματα. Γι αυτό είναι σημαντικό μέτρο ο περιορισμός των επαφών. «Τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν γιατί η μετάδοση θα αυξηθεί με μαθηματική ακρίβεια όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της νόσου» τόνισε.