Πάει αρκετά πίσω το εμβόλιο της AstraZeneca – Το νωρίτερο στο τέλος του 2020 θα ξέρουμε για την καταλληλότητά του.

Τέλη του χρόνου… και αν θα ξέρουμε για το αν είναι τελικά κατάλληλο το εμβόλιο της AstraZeneca. “Συχνό φαινόμενο οι διακοπές στις δοκιμές” δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος. Ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει τον ασθενή που εμφάνισε πρόβλημα.

Κι ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες αναμενόταν να τεθεί προς διάθεση το εμβόλιο της AstraZeneca στις ευρωπαϊκές χώρες, τώρα ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Πασκάλ Σοριό δήλωσε πως μέχρι το τέλος του έτους πιθανότατα θα ξέρουμε εάν… είναι αποτελεσματικό.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωσε πως αναστέλλονται οι παγκόσμιες δοκιμές του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, οι οποίες διεξάγονται σε πολλές χώρες, μετά την εμφάνιση μιας “ενδεχομένως ανεξήγητης ασθένειας” σε έναν εθελοντή.

Ο εθελοντής αυτός φέρεται να παρουσιάζει νευρολογικά συμπτώματα που συνδέονται με μια σπάνια φλεγμονή στον νωτιαίο μυελό, με την ονομασία εγκάρσια μυελίτιδα.

“Συχνό φαινόμενο οι αναστολές δοκιμών για εμβόλια”
Ο Σοριό τόνισε ότι είναι πολύ συχνό να αναστέλλεται η έρευνα για ένα εμβόλιο, όμως αυτή τη φορά η διαφορά είναι πως όλος ο κόσμος παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις σχετικά με αυτό, αναφέρει το newsit.gr.

“Στην πραγματικότητα είναι πολύ συχνό και πολλοί ειδικοί μπορούν να σας το πουν”, επεσήμανε. “Η διαφορά με τις άλλες κλινικές δοκιμές εμβολίων είναι ότι δεν τις παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Σταματούν, ερευνούν και ξαναξεκινούν”, εξήγησε.

Ο Σοριό σημείωσε ότι η διάγνωση θα υποβληθεί σε μια ανεξάρτητη επιτροπή ασφαλείας, η οποία θα ενημερώσει τη φαρμακευτική εταιρεία αν μπορεί να συνεχίσει τις κλινικές δοκιμές.

Η AstraZeneca θα παρέχει εμβόλια στις χώρες ταυτόχρονα προκειμένου να διασφαλίσει τη δίκαιη και ίση διανομή τους, τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η φαρμακευτική βρίσκεται κοντά στο να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής της στα 3 δισεκατομμύρια δόσεις σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να εμποδίσει τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τη διανομή του εμβολίου.

Το εμβόλιο, που αναπτύσσει η AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πιθανόν το κορυφαίο στον κόσμο υποψήφιο εμβόλιο κατά της covid-19 και το πλέον προηγμένο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή του.