ΝΕΑ ΤΩΡΑ -Στο φως της δημοσιότητας φέρνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων συμπεράσματα από το πόρισμα για την προέλευση του κορωνοϊού.
Το πόρισμα προέκυψε από την κοινή έρευνα των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και Κινέζων συναδέλφων τους.
Η μετάδοση του κορωνοϊού στον άνθρωπο μέσω ζώου που έπαιξε τον ρόλο του ενδιάμεσου ξενιστή αποτελεί μία υπόθεση “πιθανή έως πολύ πιθανή”, ενώ το σενάριο του ατυχήματος σε εργαστήριο είναι “εξαιρετικά απίθανο”, σύμφωνα με το πόρισμα.
Ουσιαστικά το κείμενο επαναλαμβάνει τις ανακοινώσεις στις οποίες είχε προχωρήσει η ομάδα των ειδικών από την Κίνα μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους.
Πάντως, στο πόρισμα κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον ρόλο των ζώων εκτροφής ως ενδιάμεσων ξενιστών. “Δεδομένης της φιλολογίας σχετικά με τον ρόλο των ζώων εκτροφής ως ενδιάμεσων ξενιστών για τις νεομφανιζόμενες ασθένειες, είναι αναγκαία η πραγματοποίηση περαιτέρω ερευνών σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή” αναφέρεται στο κείμενο του πορίσματος που βρίσκεται στη διάθεση του AFP.
Οι ειδικοί προκρίνουν στο πόρισμά τους την επικρατούσα θεωρία της φυσικής μετάδοσης του κορονοϊού από το αρχικό ζώο ξενιστή, πιθανότατα τις νυχτερίδες, στον άνθρωπο , μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή, ενός άλλου ζώου, που δεν έχει εντοπιστεί.
Ωστόσο, δεν αποκλείουν μετάδοση του ιού μέσω κατεψυγμένου κρέατος. Σημειώνεται ότι το Πεκίνο, έχει συσχετίσει τους προηγούμενους μήνες τα κρούσματα με εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι τέτοια προϊόντα δεν είναι πιθανό να εξαπλώσουν την ασθένεια.
Στο πόρισμα προτείνεται η “συνέχιση των ερευνών” με βάση τα σενάρια που θεωρούνται πιθανα, αλλά απορρίπτεται η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού στον άνθρωπο κατά τη διάρκεια ατυχήματος σε εργαστήριο.
Η ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ παρέμεινε στην Κίνα για τέσσερις εβδομάδες, όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής, είχαν ειπωθεί πολλά σχετικά με την ελευθερία κινήσεων που είχαν, ώστε να εργαστούν αποτελεσματικά και τελικά να αποφανθούν για το “καυτό” θέμα που απασχολεί όλη την ανθρωπότητα. Πώς δηλαδή ξεκίνησε η πανδημία.
Η αποστολή βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές δυσκολίες, καθώς το Πεκίνο εμφανίστηκε απρόθυμο στο να επιτρέψει την έλευση διεθνών ειδικών τόσο της επιδημιολογίας, όσο και της ζωολογίας.
Στο πόρισμα σημειώνεται ότι οι έρευνες στην εφοδιαστική αλυσίδα αγορών της Γουχάν δεν επέτρεψαν “την εύρεση αποδεικτικών στοιχείων παρουσίας μολυσμένων ζώων, αλλά η ανάλυση των εφοδιαστικών αλυσίδων έδωσε χρήσιμες πληροφορίες” για στοχευμένες έρευνες, ιδιαίτερα στις γειτονικές περιοχές.
Οι ειδικοί ζητούν να μην αγνοηθούν “προϊόντα ζωικής προέλευσης προερχόμενα από περιοχές εκτός της νοτιοανατολικής Ασίας”, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη να πραγματοποιηθούν έρευνες σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και σε μεγαλύτερο αριθμό χωρών.