Κορονοϊός: Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έκανε και σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας και μίλησε για τα παιδιά και τη μύτη σε σχέση με τον κορονοϊό.
Στο ερώτημα γιατί τα παιδιά φαίνεται να είναι λιγότερο ευάλωτα στον κορονοϊό επιχείρησε να απαντήσει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ελληνική μελέτη από επιστήμονες του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ασθενείς με COVID-19.
Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε αντικειμενικός τρόπος έκφρασης της οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών.
Οι κορονοϊοί γενικότερα προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης. Είναι το «περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας».
Αυτό έχει σχέση με το επιστημονικό εύρημα που προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τα παιδιά μοιάζει να είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από τη νέα νόσο και «αφορά την περιοχή της μύτης και την περιοχή στη μύτη που προσβάλει πρώτα ο ιός».
«Επιστημονικά ευρήματα από τη Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να μπει στον οργανισμό μας» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο βλενογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες λοίμωξης στον οργανισμό.
«Σε αυτή τη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους από 4 έως 60 ετών διαπιστώθηκε πως τη μικρότερη παραγωγή ενζύμου είχαν τα παιδιά» είπε.