Τα άτομα που χρησιμοποιούν προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής ήχου (ακουστικά) θα πρέπει να περιορίσουν την χρήση τους σε μία ώρα την ημέρα και να χαμηλώσουν την ένταση του ήχου, αλλιώς κινδυνεύουν με μόνιμη απώλεια ακοής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Βάσει σχετικής ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε χτες, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι οι νέοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τα στοιχεία από τα μεσαίου και υψηλού εισοδήματος κοινωνικά στρώματα στις χώρες της Ευρώπης δείχνουν ότι σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των ατόμων ηλικίας 12 – 35 ετών χρησιμοποιούν τα ακουστικά τους σε μη ασφαλείς εντάσεις στον ήχο και για πολλές ώρες καθημερινά.
Περίπου το 40% των νέων εκτίθεται επίσης σε επιβλαβή επίπεδα θορύβου στα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ και τις αθλητικές εκδηλώσεις.
“Καθώς η ένταση του ήχου αυξάνεται, η επιτρεπόμενη ώρα για ασφαλή έκθεση σε αυτόν πρέπει να μειώνεται”, δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΠΟΥ σε θέματα απώλειας ακοής, δρ Shelly Chadha.
Η ένταση του ήχου στο επίπεδο των 85 ντεσιμπέλ, που ισοδυναμεί με τον θόρυβο από την κίνηση στον δρόμο, μπορεί να είναι ασφαλώς ανεκτό από το ανθρώπινο αυτί για έως και οκτώ ώρες. Αλλά ο χρόνος ασφαλούς έκθεσης πέφτει στο μισό με κάθε τρία επιπλέον ντεσιμπέλ, κάτι που σημαίνει ότι η ένταση ήχου των 100 ντεσιμπέλ είναι ασφαλής μόνο για 15 λεπτά.
Η δρ Chadha επισήμανε ότι πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο δυνατά έχουν την ένταση του ήχου στα ακουστικά τους. Κάποιος που ανεβάζει την ένταση αυτή στα 95 ντεσιμπέλ για μια περίοδο 30 λεπτών κάθε μέρα πρόκειται να πάθει ανεπανόρθωτη βλάβη στην ακοή του μέσα 1-2 χρόνια.