Πιθανώς γνωρίζετε τους βασικούς κανόνες για να διατηρήσετε την καρδιά σας δυνατή και υγιή. Για παράδειγμα, η μεσογειακή διατροφή και οι καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις είναι δύο απαραίτητα μέτρα που πρέπει να πάρουμε όλοι για να αποφύγουμε εμφράγματα και λοιπές καρδιακές παθήσεις.
Ωστόσο, οι επιστημονικές έρευνες πολλές φορές καταλήγουν σε ασαφή ή αντικρουόμενα συμπεράσματα κι έτσι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε.
Δείτε λοιπόν τις συμβουλές του καρδιολόγου για να κρατήσετε την καρδιά σας σε… φόρμα!
1. Αποφύγετε τις μοντέρνες δίαιτες
Κάθε χρόνο έρχονται στο προσκήνιο καινούργιες δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους και καλύτερη υγεία. Για παράδειγμα, πέρυσι ακούγαμε συνεχώς για τη δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, η οποία όμως είναι ενδεδειγμένη μόνο για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) ή έχουν ευαισθησία στη γλουτένη.
Ούτε η παλαιολιθική δίαιτα είναι ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς, καθώς αποκλείει τροφές (όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης κ.α.) που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και σταθεροποιούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Προσφάτως, το αμερικανικό πρακτορείο U.S. News and World Report ανακοίνωσε τη λίστα με τα κορυφαία διατροφικά προγράμματα του 2015, παρουσιάζοντας μάλιστα επιμέρους λίστα με τις δίαιτες που ωφελούν την υγεία της καρδιάς.
2. Επιλέξτε τα σωστά είδη ψαριού
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συνιστά να καταναλώνουμε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλα τα είδη ψαριού έχουν την ίδια διατροφική αξία. Θα πρέπει να προτιμούμε το σολομό, τη ρέγκα, τον τόνο και τις αντζούγιες, καθώς περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων, συστατικό που βοηθά να μειώσουμε τα τριγλυκερίδια και να καταπολεμήσουμε τις φλεγμονές.
3. Μην κόβετε εντελώς το αλάτι
Το πρότυπο όριο κατανάλωσης αλατιού σε ημερήσια βάση είναι τα 1.500 mg. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι παρατηρείται αύξηση της αρτηριακής πίεσης μόνο όταν η ημερήσια πρόσληψη φτάνει τα 3.500 mg. Εάν δεν έχετε πρόβλημα με τα νεφρά σας, πιθανότατα δε χρειάζεται να βγάλετε εντελώς το αλάτι από τη διατροφή σας. Θα πρέπει απλώς να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν τεράστιες συγκεντρώσεις αλατιού ανά γραμμάριο.
4. Διαχειριστείτε το στρες
Το χρόνιο στρες συμβάλλει στην εκδήλωση της υπέρτασης και μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές. Βρείτε χόμπι που σας ευχαριστούν και αφιερώστε στον εαυτό σας χρόνο για χαλάρωση και διασκέδαση.
5. Απαρνηθείτε τη ζάχαρη
Οι καρδιολόγοι συνήθως συμβουλεύουν να αποφεύγουμε τα λιπαρά κι έτσι η βιομηχανία τροφίμων παράγει μαζικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, αντισταθμίζοντας όμως τη γεύση με πρόσθετη ζάχαρη. Έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι η ζάχαρη βλάπτει σοβαρά την καρδιά μας.
6. Αυξήστε το μυϊκό σας όγκο
Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης τονώνουν το μεταβολικό ρυθμό κι έτσι καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) τις ώρες χαλάρωσης. Με τον τρόπο αυτό, διατηρείται η αρτηριακή πίεση και η χοληστερίνη στα όρια του φυσιολογικού και προλαμβάνεται η εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια.
7. Αγαπήστε τους ξηρούς καρπούς
Τα καρύδια, τα αμύγδαλα και γενικότερα τα περισσότερα είδη ξηρών καρπών βοηθούν να αυξήσετε την «καλή» χοληστερόλη σας (HDL).