Τα πρώτα -άντα, χωρίς αμφιβολία, είναι μία στιγμή-σταθμός για τη ζωή όλων μας, αφού σηματοδοτεί, επί της ουσίας, την πρώτη μεγάλη μετάβαση σε μία καινούργια περίοδο του χρόνου που θα περάσουμε στον πλανήτη μας σε πολλά επίπεδα.

Εκτός από τις αλλαγές στη καθημερινότητα αλλά και στην ψυχοσύνθεσή μας, ανεπηρέαστο δεν μένει ούτε το σώμα μας.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές, σύμφωνα με το protothema.gr, είναι οι εξής:

Βάρος

Ο μεταβολισμός στα 20 μας είναι πολύ καλός. Όταν, όμως, τα χρόνια περνάνε και αρχίζουμε να πλησιάζουμε τα 30, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Το άγχος είναι η κύρια αιτία πρόκλησης αύξησης σωματικού βάρους, καθώς σύμφωνα με τη διατροφολόγο, Jane Michell, η απελευθέρωση των ορμονών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των αποθεμάτων λίπους.

Σεξ

Αντίο σεξ; Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι η ηλικία που οι γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ είναι μεταξύ 27-45 ετών . Σ’ αυτές τις ηλικίες οι γυναίκες έχουν πιο ενεργή σεξουαλική ζωή, ενώ απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ, αφού γνωρίζουν καλύτερα το σώμα τους.

Στην ουσία όμως, η σεξουαλική αυτή αύξηση στην όρεξη και στην απόλαυση βρίσκεται στο γεγονός ότι σ’ αυτή την ηλικία παρατηρείται πτώση της γονιμότητας.

Για τους άντρες, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται μετά τα 30, πράγμα που μπορεί να σημαίνει και μείωση της λίμπιντο.

Ορμόνες

Οι αλλαγές των ορμονών στο σώμα μας, αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε και αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο σωματικό λίπος, τη διάθεση, την τριχόπτωση και τη στυτική δυσλειτουργία.

Γκρίζα μαλλιά

Εάν μέχρι τα 30 σας δεν έχετε χάσει τα μαλλιά σας, τότε σίγουρα κάπου εκεί θα αρχίσετε σιγά σιγά να παρατηρείται τις πρώτες γκρίζες και άσπρες τρίχες στα μαλλιά σας. Η Dr Jessica Shepherd, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois College of Medicine, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ακούω αυτό το παράπονο στο γραφείο μου αρκετά συχνά. Αυτό, όμως, είναι κάτι που μπορεί να μας κάνει να γελάσουμε μαζί και να πούμε, »δεν πειράζει»».

Γονιμότητα

Ήδη παραπάνω έχουμε αναφέρει ότι μετά τα 30 παρατηρείται μείωση της γονιμότητας. Αυτό είναι γεγονός, καθώς, στην τέταρτη δεκαετία της ζωής των γυναικών παρατηρείται μείωση στις πιθανότητες να αποκτήσουν ένα παιδί. Η πιθανότητα σύλληψης κάθε μήνα είναι περίπου 20% στα 30. Αλλά κάτι παρόμοιο ισχύει και για τους άντρες. Σύμφωνα με το YourFertility, το σπέρμα και η κινητικότητα του, μειώνονται συνεχώς μεταξύ 20 και 80 ετών.