Μάταια προσπαθούν να βρουν κάποια επιστημονική εξήγηση οι οικογένειες παιδιών στις ΗΠΑ που έχουν νοσήσει από μια μυστηριώδη ασθένεια η οποία τα αφήνει παράλυτα.
Από το 2012 μάλιστα μέχρι σήμερα, εκατοντάδες παιδιά εμφάνισαν ξαφνικά αδυναμία να κουνήσουν τα άκρα τους, και παρέλυσαν μέσα σε λίγους μήνες, αναγκάζοντας τους ειδικούς να σηκώσουν τα χέρια ψηλά, αφού δεν μπορούν να κατανοήσουν τη φύση της ασθένειας. Πόσω μάλλον να την αντιμετωπίσουν…
Σύμφωνα με τους «Los Angeles Times», η ασθένεια αυτή που «χτυπά» παιδιά εμφανίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια, παραμένοντας άλυτος γρίφος για τους επιστήμονες.
Όπως, δε, εκμυστηρεύεται η Έριν Ολιβέρα, δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ο μικρότερος γιος της, Λούσιαν, άρχισε ξαφνικά να εμφανίζει πρόβλημα στο περπάτημα.
«Αρχικά, έσερνε το αριστερό του πόδι και στη συνέχεια δεν μπορούσε να σηκώσει το κεφάλι του», σημειώνει, συμπληρώνοντας: «Το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι να κουνά τα μάτια του»…
Ο Λούσιαν εισήχθη σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες όπου οι γιατροί αδυνατούσαν να του χορηγήσουν κάποια αποτελεσματική θεραπεία, αλλά και να κάνουν διάγνωση.
[irp posts=”77071″ name=”Επικίνδυνες οι οθόνες για παιδιά κάτω των 18 μηνών”]
Παραπονιόταν ότι αισθανόταν τα πόδια του «πολύ μαλακά» και δεν μπορούσε να τα κουνήσει, ενώ η αναπνοή του έγινε ξαφνικά γρήγορη, νιώθοντας παράλληλα αδύναμη την αριστερή πλευρά του προσώπου του.
Κάποιοι γιατροί υπέθεσαν ότι πρόκειται για τον ιό της πολιομυελίτιδας, ωστόσο τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά και στη συνέχεια οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξέταση για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Σε ορισμένους ασθενείς οι γιατροί έκαναν επίσης εξετάσεις για τον εντεροϊό D- 68 («ξαδερφάκι» της πολιομυελίτιδας), ωστόσο μετά και τα νέα αρνητικά αποτελέσματα, αποφάσισαν να «βαφτίσουν» απλά την μυστηριώδη ασθένεια ως «οξεία χαλαρή μυελίτιδα».
«Οξεία χαλαρή» για την ξαφνική και ολική παράλυση και «μυελίτιδα» για τραυματισμό στο τμήμα του νωτιαίου μυελού που σχετίζεται με την κίνηση των μυών.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015, 120 παιδιά σε 34 πολιτείες των ΗΠΑ είχαν διαγνωστεί με οξεία χαλαρή μυελίτιδα, ενώ η μέση ηλικία τους ήταν τα επτά έτη.
Σύμφωνα μάλιστα με την καθηγήτρια Μανίσα Πατέλ, η οποία ηγείται του τμήματος έρευνας για τη μυστηριώδη ασθένεια στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ, οι ειδικοί ανησυχούν για αύξηση των κρουσμάτων της ασθένειας.
Unicef: Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά αναπνέουν τοξικό αέρα.
Στο μεταξύ, περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, δηλαδή ένα στα επτά, ζουν σε μια περιοχή όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά έως και κατά έξι φορές τα διεθνή όρια, γεγονός που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην παιδική θνησιμότητα, αναφέρει σε έκθεσή της η Unicef.
Η νέα αυτή έρευνα της Unicef δημοσιεύθηκε μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές του Μαρόκου από τις 7 ως τις 18 Νοεμβρίου.
Η Unicef θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή για να κάνει έκκληση στους ηγέτες σε όλο τον κόσμο ώστε να δράσουν άμεσα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις χώρες τους.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σημαντικά στη θνησιμότητα περίπου 600.000 παιδιών μικρότερων των πέντε ετών ετησίως και απειλεί τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων άλλων», κατήγγειλε ο Άντονι Λέικ γενικός διευθυντής της Unicef.
«Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι όχι μόνο βλάπτουν τα πνευμόνια των παιδιών, αλλά επίσης μπορούν να περάσουν το προστατευτικό κάλυμμα του εγκεφάλου και να επηρεάσουν ανεπιστρεπτί την εγκεφαλική τους ανάπτυξη, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον τους», πρόσθεσε ο Λέικ, υπογραμμίζοντας ότι «καμία κοινωνία δεν μπορεί να αγνοήσει τη μόλυνση».
Βασιζόμενη σε δορυφορικές εικόνες, η έρευνα αυτή δείχνει ότι περίπου δύο δισεκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση – η οποία προέρχεται από τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων, την εκτεταμένη χρήση ορυκτών καυσίμων, την καύση απορριμμάτων – ξεπερνά τα αποδεκτά όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Από τα δύο δισεκατομμύρια παιδιά, τα 620 εκατομμύρια ζουν στη νότια Ασία, κυρίως στη νότια Ινδία. Άλλα 450 εκατομμύρια στην ανατολική Ασία, κυρίως στην Κίνα και 520 εκατομμύρια στην Αφρική, ενώ 450 εκατομμύρια στην περιοχή του Ειρηνικού.
Οι συντάκτες της έρευνας ερευνούν επίσης τη μόλυνση στο εσωτερικό των σπιτιών, η οποία προέρχεται από τη χρήση ξυλείας και κάρβουνου για τη θέρμανση και το μαγείρεμα, κάτι που συμβαίνει κυρίως στις φτωχές, γεωργικές οικογένειες στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η ατμοσφαιρική μόλυνση και η μόλυνση του αέρα στο εσωτερικό των σπιτιών ευθύνονται για αναπνευστικές ασθένειες οι οποίες προκαλούν σχεδόν έναν στους δέκα θανάτους στα παιδιά μικρότερα των πέντε ετών.