Από την Τουμπή Μαρία Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Αυτό υποστηρίζει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο European Journal of Epidemiology, αφού πρώτα ανέλυσε τα αποτελέσματα 23 προοπτικών μελετών παρατήρησης.
Οι παραπάνω μελέτες διερευνούσαν τη συσχέτιση της συχνότητας κατανάλωσης καφέ με τον κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία αλλά και συγκεκριμένα από τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η υψηλή κατανάλωση καφέ, δηλαδή η κατανάλωση περισσότερων από 3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως φάνηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, σε σχέση με τη χαμηλή κατανάλωση.
Και αν η μείωση του κινδύνου, ανέρχεται στο 12%, τότε σημειώστε ότι για κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ, ο κίνδυνος είναι ακόμη χαμηλότερος κατά 3%! Επιπλέον, βρέθηκε μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση με το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρατήρηση, είναι ότι και ο ντεκαφεινέ καφές, μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στην ύπαρξη των υπολοίπων συστατικών του καφέ, όπως για παράδειγμα τα αντιοξειδωτικά, και όχι στην καφεΐνη.
Συμπερασματικά, ο Stefano Malerba και οι συνεργάτες τους, δικαιώνουν τους λάτρεις του ελληνικού αλλά και του στιγμιαίου καφέ και ενισχύουν την διάθεσή τους για συστηματική κατανάλωση του αγαπημένου τους ροφήματος.