Ερευνητές από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, διαπίστωσαν σε αντίθεση με τα όσα πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, ότι οι άνθρωποι της μέσης αλλά και της τρίτης ηλικίας, που κοιμούνται κάθε μεσημέρι, έχουν αυξημένα ποσοστά να πεθάνουν πρόωρα.
Μάλιστα η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Γιούε Λένγκ διαπίστωσε πως εάν κάποιος που βρίσκεται σε αυτές τις ηλικίες, και έχει και αναπνευστικά προβλήματα, τότε διατρέχει πολλαπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Όσο περισσότερη ώρα κοιμάται δε, τόσο ο κίνδυνος αυξάνεται.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Epidemiology» και οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 16.000 ανθρώπους σε χρονικό διάστημα 13 ετών. Διαπίστωσαν ότι ο συχνός μεσημεριανός ύπνος μπορεί να δημιουργήσει καρδιαγγειακά προβλήματα. Έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα και τη λίστα με τους ανθρώπους που κινδυνεύουν.
Όσοι λοιπόν βρίσκονται στην ηλικία από 40 μέχρι και 79 χρόνια και κοιμούνται κάθε μεσημέρι λιγότερο από μια ώρα έχουν 14% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που δεν κοιμούνται καθόλου το μεσημέρι. Μάλιστα όσοι κοιμούνται αμέσως μετά το μεσημεριανό φαγητό για περισσότερη από μια ώρα τότε το ποσοστό του κινδύνου, ανεβαίνει στο 32%.
Ο κίνδυνος αυξάνεται σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Εάν κάποιος λοιπόν κοιμάται κάθε μεσημέρι για λιγότερη από μια ώρα το ποσοστό κινδύνου για πρόωρο θάνατο ανεβαίνει στο 40%, ενώ για περισσότερη από μια ώρα το ποσοστό εκτινάσσεται στο 56%.
Επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ηλικίες από 40 χρονών μέχρι 65. Σε αυτές τις ηλικίες για μεσημεριανό ύπνο μιας ώρας το ποσοστό κινδύνου για πρόωρο θάνατο είναι διπλάσιο σε σχέση με εκείνους που δεν κοιμούνται καθόλου.
Οι Επιστήμονες από το Κέιμπριτζ μπορεί να συνέδεσαν τον μεσημεριανό ύπνο με τον πρόωρο θάνατο, όμως ακόμη δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία που συμβαίνει αυτό. Τονίζουν ότι μπορεί η ίδια η συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου να μην είναι αυτή καθαυτή που προκαλεί τον πρόωρο θάνατο, αλλά τα άτομα που πεθαίνουν πρόωρα και τυχαίνει να κοιμούνται τα μεσημέρια, να έχουν από πριν κάποιες παθήσεις και δεν το ξέρουν, και οι παθήσεις αυτές μειώνουν το προσδόκιμο της ζωής τους.
Ο Επικεφαλής της έρευνας δρ Λένγκ είναι κατηγορηματικός : «Χρειάζονται και άλλες μελέτες, πριν κάνουμε την οποιαδήποτε ιατρική σύσταση. Μάλιστα η έρευνα έδειξε το εξής παράδοξο. Άνθρωποι δηλαδή που κοιμούνται το μεσημέρι για λιγότερο από μια ώρα σε ποσοστό 85% δεν αντιμετωπίζουν κανένα κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Όμως αυτοί δεν έχουν και κάποιο πρόβλημα υγείας.»