Την άμεση σχέση που έχει ο καρκίνος στο πάγκρεας με την αναίτια εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, διαπιστώνουν οι επιστήμονες την τελευταία διετία και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους πάσχοντες όλου του κόσμου, που αγγίζουν τα 360 εκατομμύρια, καθώς η ανίχνευση της συγκεκριμένης κακοήθειας σε πρώιμο στάδιο δίνει ποσοστά επιβίωσης πάνω από 60-70% στην πενταετία, αναφέρει ο χειρουργός πεπτικού Γρηγόρης Τσιώτος.

O καρκίνος του παγκρέατος είναι η 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως και 95% των ασθενών καταλήγουν σε διάστημα 3-6 μηνών, αν δεν προλάβουν έγκαιρα την διάγνωση.

Όπως αναφέρει o ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος Γεράσιμος Καρούσος, στην Ελλάδα το 2012 καταγράφηκαν 1.500 νέα περιστατικά καρκίνου παγκρέατος και 1.300 θάνατοι. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς, που πάσχουν από καρκίνο παγκρέατος, σε ποσοστό 50% είχαν προϋπάρχοντα σακχαρώδη διαβήτη κι επιπλέον σε ποσοστό 80% παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα ζαχάρου.

Το κλειδί στη θεραπεία έγκειται στην έγκαιρη διάγνωση και αυτή με τη σειρά της «ακουμπάει» σε μία ορμόνη, που παράγουν όσοι έχουν καρκίνο στο πάγκρεας. Η ορμόνη ονομάζεται αντρενομεντιουλίνη και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι μέσα στην επόμενη διετία θα υπάρχει εξέταση, που θα την εντοπίζει.