Μια πρόσφατη έρευνα κατέληξε σε απίστευτες φωτογραφίες, που δείχνουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος της μέλλουσας μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Χρησιμοποιώντας νέας τεχνολογίας υπέρηχους τεσσάρων διαστάσεων (4D), ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Durham στην Αγγλία, διαπίστωσαν ότι τα έμβρυα που γεννιούνται από μητέρες που κάπνιζαν κινούν περισσότερο το στόμα και τα άκρα τους μέσα στην μήτρα, χωρίς να έχουν έλεγχο των κινήσεών τους, συγκριτικά με τη συχνότητα και των είδος κινήσεων που παρατηρούνται σε κανονικές εγκυμοσύνες, όπου η μητέρες δεν καπνίζουν. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα έμβρυα στις μήτρες γυναικών που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη τους υποφέρουν από καθυστερημένη ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 20 βρεφών, εκ των οποίων τα 4 γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν 16 τσιγάρα την ημέρα και τα υπόλοιπα 16 από μητέρες που δεν κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη. Οι ερευνητές πήραν 80 εικόνες με 4D υπέρηχους σε 4 διαφορετικές χρονικές στιγμές στην εγκυμοσύνη της κάθε γυναίκας, μεταξύ της 24ης και της 36ης εβδομάδας κύησης.
Αν και όλα τα βρέφη γεννήθηκαν υγιή, οι επιστήμονες κατέγραψαν σημαντικές διαφορές την περίοδο που ήταν ακόμα έμβρυα. Η αυξημένη ακούσια κίνηση των άκρων και του στόματος στα έμβρυα που οι μητέρες τους κάπνιζαν υποδεικνύουν μειωμένο έλεγχο στο κεντρικό τους νευρικό σύστημα, κάτι που με τη σειρά του οφείλεται σε υπανάπτυξη.
Τα ευρήματα αυτά εξηγούν εν μέρει το γιατί τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζουν καθυστέρηση σε σχέση με την επεξεργασία της ομιλίας.
Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέονται επίσης με χαμηλότερη βαθμολογία σε λεκτικές παραμέτρους και χαμηλότερη απόδοση σε εξειδικευμένα τεστ ομιλίας και ακουστικής ικανότητας.
Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει παρατηρηθεί επίσης πως οδηγεί σε χαμηλότερο σωματικό βάρος γέννησης.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 20-30% του μειωμένου βάρους και για το 14% των πρόωρων τοκετών.
Ο πλακούντας είναι ένα σημαντικό όργανο που μεταφέρει αίμα και θρεπτικές ουσίες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και “ξεφορτώνεται” τα απόβλητα.
Στους καπνιστές, τοξίνες από τον καπνό μπορεί να εισέλθουν στον πλακούντα και να επηρεάσουν την ικανότητά του να λειτουργήσει σωστά.
Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει ένα έμβρυο, το οποίο συχνά οδηγεί σε καχεκτική προγεννητική ανάπτυξη. Αν και το χαμηλό βάρος γέννησης δεν είναι συνήθως μια σοβαρή κατάσταση, εντούτοις έχει συνδεθεί με αναπνευστικά προβλήματα, αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης και δυσκολία διατήρησης της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος αργότερα στη ζωή.