Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας κρούει με σημερινή του ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται οργανωμένη και άμεση παρέμβαση για τη σωτηρία του ΕΣΥ.
Όπως επισημαίνει ο ΠΙΣ στην ανακοίνωσή του, «παρά τις διαπιστώσεις και τις συνεχείς παρεμβάσεις του Συλλόγου, προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και της ασφαλούς περίθαλψης, οι “όποιες” ενέργειες δεν έχουν οδηγήσει σε αποτελέσματα».
«Είναι κοινή πεποίθηση ότι η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει φθάσει σε οριακό σημείο και απειλείται με κατάρρευση», τονίζει η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να κατευθυνθούν οι συνέργειες όλων, στην επίλυση των προβλημάτων με οργάνωση, σχέδιο και στόχευση προς το μέλλον.
Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να υπερβαίνουν τις 25.000 εκ των οποίων 6.000 μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Επιπλέον, κλίνες εντατικής θεραπείας με υποδομή, παραμένουν κλειστές, ενώ είναι απαραίτητες για τη σωτηρία αρκετών χιλιάδων συνανθρώπων μας.
«Τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τα Δημόσια Νοσοκομεία είναι εντονότερα με την κάλυψη των ανασφαλίστων πολιτών και τις χιλιάδες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, καθώς οι ανάγκες δεν καλύπτονται από τους ανάλογους προϋπολογισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα εμφανίζονται πλέον από το πρώτο τρίμηνο του έτους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Ειδική αναφορά κάνει ο ΠΙΣ και στα κρούσματα ηπατίτιδας Α και άλλων λοιμωδών νοσημάτων που εμφανίστηκαν τον τελευταίο χρονικό διάστημα, σε χώρους όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, τονίζοντας ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, να κάνει άμεσες ενέργειες για την αναστήλωση του ΕΣΥ και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.