Γιατί απαγορεύεται πριν από μία εγχείρηση- Οι μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία.
Η διακοπή του καπνίσματος μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στην υγεία. Ωστόσο ειδικά πριν από μία εγχείρηση, μπορεί να αποδειχθεί αληθινά σωτήρια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι γιατροί συνιστούν σε όλους τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα πριν από ένα προγραμματισμένο χειρουργείο ή έστω να το ελαττώσουν στο ελάχιστο δυνατό.

«Το κάπνισμα πριν από μία εγχείρηση αυξάνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται εμφράγματα, θρομβώσεις, πνευμονία, ακόμα και θάνατος», λέει ο θωρακοχειρουργός Dr Humberto Choi, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Όταν προγραμματίζω μία χειρουργική επέμβαση, συνιστώ πάντοτε στους ασθενείς μου να πάψουν να καπνίζουν», αναφέρει δημοσίευση του iatropedia.gr.

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Ωστόσο όσο νωρίτερα πριν την εγχείρηση καταφέρετε να διακόψετε αυτή την κακή συνήθεια, τόσο περισσότερο θα ωφελήσετε την ανάρρωσή σας. Μία μελέτη που είχε δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση JAMA, είχε συγκρίνει τη μετεγχειρητική πορεία:

125.000 νυν καπνιστών
78.000 πρώην καπνιστών (είχαν κόψει το κάπνισμα τουλάχιστον 1 χρόνο πριν από την εγχείρηση)
400.000 ασθενών που ποτέ δεν είχαν καπνίσει
Σε σύγκριση με τους πρώην καπνιστές, οι νυν καπνιστές είχαν:

17% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους
53% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρές καρδιολογικές και πνευμονολογικές επιπλοκές
Ωστόσο οι πρώην καπνιστές δεν κινδύνευαν να πεθάνουν περισσότερο απ’ ό,τι οι ασθενείς που ουδέποτε είχαν καπνίσει.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι, όμως, να αποφεύγετε και το παθητικό κάπνισμα, τονίζει ο Dr Choi. Και αυτό, διότι επίσης σχετίζεται με αρνητικές μετεγχειρητικές εκβάσεις.

Γιατί είναι επικίνδυνο
Γιατί, όμως, είναι τόσο πριν από μία εγχείρηση; Ο Dr Choi απαντά ότι τρεις είναι οι κύριες αιτίες:

Προκαλεί επιπλοκές στην γενική αναισθησία. Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με την αναισθησία στη διάρκεια της επέμβασης ή και μετά. Στην πραγματικότητα, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο να χρειασθεί ο ασθενής μηχανική υποστήριξη της αναπνοής μετά την εγχείρηση. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο πνευμονίας.

Καταπονεί την καρδιά. Το κάπνισμα υπονομεύει την λειτουργία της καρδιάς. Αυτός είναι ο λόγος που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων στη διάρκεια ή μετά την εγχείρηση. Η ίδια μελέτη του JAMA είχε δείξει ότι οι καπνιστές είχαν 77% περισσότερες πιθανότητες μετεγχειρητικού εμφράγματος απ’ ό,τι οι μη καπνιστές.

Καθυστερεί την επούλωση των τομών. Η Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολόγων αναφέρει ότι το κάπνισμα μειώνει την ροή αίματος. Αυτό έχει ως συνέπεια καθυστέρηση στην επούλωση των χειρουργικών τομών και αύξηση του κινδύνου μόλυνσης. Ακόμα και 24 ώρες πριν από την εγχείρηση να αποφύγετε το κάπνισμα, μπορείτε να αυξήσετε την παροχή οξυγόνου στον οργανισμό σας. Και αυτό θα σας βοηθήσει πολύ, τονίζει ο Dr Choi. Επιπλέον, ισχύει είτε είστε νέος καπνιστής, είτε καπνίζετε επί 20 χρόνια.

«Μία εγχείρηση αποτελεί μοναδικό κίνητρο για να κόψει κάποιος το κάπνισμα», τονίζει ο ειδικός. Πολλά νοσοκομεία στη χώρα μας έχουν εξειδικευμένα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει στην ιστοσελίδα της κατάλογο με τα Ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.