ΥΠΕΡΤΑΣΗ: Η υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάσταση γνωστή ως υπέρταση, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που προκαλείται όταν η πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των μεγάλων αρτηριών κατά τη μεταφορά του από την καρδιά σε όλα τα όργανα του σώματος είναι αυξημένη, επιβαρύνοντας την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.
Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή, συγκοπή, έμφραγμα ή ακόμα και σε άλλες σοβαρές καταστάσεις όπως η νεφροπάθεια και η άνοια.
Αν και η υπέρταση είναι ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των ενηλίκων, πολλοί ασθενείς δεν έχουν επίγνωση της κατάστασής τους, καθώς σπάνια εμφανίζονται διακριτά συμπτώματα. Γι’ αυτό άλλωστε η υπέρταση χαρακτηρίζεται συχνά ως «σιωπηλός δολοφόνος». Παρ’όλα αυτά, υπάρχει ένα κοινό σύμπτωμα που φαίνεται να προδίδει την ανεβασμένη πίεση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε κάποιες περιπτώσεις η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί συχνούς πονοκεφάλους.
Ακόμα, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που μπορεί να μαρτυρούν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Κάποια από αυτά είναι: η δυσκολία στην αναπνοή, οι ζαλάδες, ο πόνος στο στήθος, οι αρρυθμίες, οι ρινορραγίες, ο πόνος στο στομάχι, ο πυρετός και η θολή όραση. Η ναυτία αποτελεί επίσης ένα από τα συμπτώματα της πολύ υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της αυξημένης πίεσης στον εγκέφαλο.
Αν παρατηρείτε συχνά κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή κάποιο συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων, καλό θα είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), «ο μόνος τρόπος να μάθετε εάν η πίεση σας είναι υψηλή είναι να κάνετε τακτικά τσεκάπ». Το τσεκάπ πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε πέντε χρόνια, ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα η υπέρταση και να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών.
Αν και υπάρχουν φορές που η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκληθεί από άλλα προβλήματα υγείας, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος εμφάνισης της. Σίγουρα όμως η παχυσαρκία και η ανθυγιεινή διατροφή «βοηθούν» στην εμφάνιση της. Ακόμα, αν υπάρχει κάποιος συγγενής στην οικογένεια που έχει υψηλή πίεση, οι πιθανότητες να εμφανιστεί και σε άλλο μέλος της οικογένειας είναι αυξημένες. Τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών είναι επίσης πιο επίφοβο να εμφανίσουν υπέρταση απ’ ό,τι οι κάτω των 65.
Οι αλλαγές στην καθημερινότητα και στον τρόπο ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα και ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης, αλατιού και κορεσμένων λιπαρών μπορούν να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Συνίσταται σε όσους έχουν διαγνωστεί με υψηλή πίεση να βάλουν περισσότερο κάλιο στη διατροφή τους (υπάρχει αρκετό στις μπανάνες), καθώς και να μειώσουν το αλκοόλ και τον καφέ, μεταδίδει το onmed.gr.