Υπέρταση: Τι είναι η αρτηριακή πίεση;
Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς το αίμα κυκλοφορεί μέσα σ ’αυτές. Αρτηρίες είναι τα αγγεία μέσα από τα οποία το αίμα μεταφέρεται από την καρδιά σε όλα τα μέρη του οργανισμού (χέρια, πόδια, εγκέφαλος, νεφροί, ήπαρ, καθώς και γενικά σε όλα τα άλλα όργανα και ιστούς).
Η αρτηριακή πίεση εκφράζεται ως συνδυασμός δύο αριθμών, π.χ. 140/90 mmHg. Ο πρώτος αριθμός αντιπροσωπεύει τη συστολική πίεση και ο δεύτερος τη διαστολική. Συστολική πίεση είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται (συστολή) για να ωθήσει το αίμα προς τις αρτηρίες και διαστολική η πίεση που ασκείται όταν η καρδιά χαλαρώνει (διαστολή) και ξαναγεμίζει με αίμα που έρχεται από τους πνεύμονες.
Τι είναι η υπέρταση;
Αν αναρωτιέσαι τι είναι η υπέρταση και θες να μάθεις περισσότερα με απλά λόγια, είσαι στο σωστό κείμενο.
Υπέρταση ή «πίεση» σημαίνει ότι η πίεση που το αίμα ασκεί στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς μεταφέρεται μέσα από το σύστημα αρτηριών είναι υψηλότερη από τη φυσιολογική.
Όταν κάποιος έχει μεγάλη πίεση ίση ή μεγαλύτερη από 140 ή ίση ή μεγαλύτερη μικρή πίεση 90, τότε θεωρείται ότι έχει υπέρταση. Η μέση αρτηριακή πίεση βρίσκεται στο ενδιάμεσου του καρδιακού κύκλου. Η φυσιολογική πίεση βρίσκεται ενδιάμεσα στο 120 και το 80 mmHg.
Η πίεση λοιπόν διακρίνεται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή. Η πάθηση αυτή απαντάται κυρίως σε ενήλικες, αλλά δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί και σε παιδιά. Παγκοσμίως, η υπέρταση αφορά έναν στους τρεις ενήλικες, ενώ στην Ελλάδα 20% του πληθυσμού εμφανίζει υπέρταση.
Πόσο συχνή είναι η υπέρταση;
Η υπέρταση είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας που αφορά περίπου το 25% του γενικού πληθυσμού ανά τον κόσμο. Η συχνότητά της αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία. Ένας στους τέσσερις ενήλικες ηλικίας 45-65 ετών έχει υπέρταση, ενώ σε άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών, η αναλογία φτάνει τον έναν στους δύο.
Ποια είναι η αιτία της υπέρτασης;
Στους περισσότερους ανθρώπους με υπέρταση (σχεδόν το 95%), η αιτία είναι άγνωστη καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη υποκείμενη νόσος («πρωτοπαθής» ή «ιδιοπαθής» υπέρταση).
Το οικογενειακό ιστορικό (υπέρταση στους γονείς) και ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το αυξημένο σωματικό βάρος και η μεγάλη πρόσληψη αλατιού με τα τρόφιμα, δημιουργούν προδιάθεση για την εξέλιξή της.
Σε λίγες περιπτώσεις, η υπέρταση προκαλείται από μια υποκείμενη και πιθανά θεραπεύσιμη αιτία, συνήθως κάποια νεφρική ή σπανιότερα ενδοκρινολογική (ορμονική) διαταραχή.
Ποια είναι τα συμπτώματα της υπέρτασης;
Τα συμπτώματα υπέρτασης δεν είναι εύκολα παρατηρήσιμα. Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να μην εμφανιστεί κανένα σύμπτωμα σε συνθήκες υπέρτασης. Γι’ αυτό πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως μια «ύπουλη» νόσος. Ωστόσο, μερικά από τα συμπτώματα, που μπορεί να εμφανίσεις ένας υπερτασικός είναι τα εξής:
Εύκολη κόπωση
Ζάλη
Πονοκέφαλος
Ναυτία
Αίσθημα παλμών
Ρινορραγία
Δύσπνοια
Συνηθέστερο από αυτά είναι η ινιακή κεφαλαλγία, ο πονοκέφαλος δηλαδή που εντοπίζεται στο πίσω και κάτω μέρος του κεφαλιού.
Ποιες είναι οι συνέπειες και οι επιπλοκές της υπέρτασης;
Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος, δηλαδή για καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου), αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική βλάβη. Τουλάχιστον το 45% των θανάτων λόγω καρδιοπάθειας και το 51% των θανάτων λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου οφείλονται στην ύπαρξη υπέρτασης.
Υπάρχει πρόληψη της υπέρτασης;
Ο κίνδυνος να εμφανιστεί υπέρταση μπορεί να μειωθεί με διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους, με υγιεινή διατροφή και με τακτική σωματική δραστηριότητα. Αυτά τα μέτρα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε ανθρώπους που είναι ήδη υπερτασικοί.
Πώς γίνεται η διάγνωση της υπέρτασης;
Η διάγνωση της υπέρτασης γίνεται με τη διαπίστωση αυξημένης αρτηριακής πίεσης, που μετριέται από γιατρό ή νοσηλεύτρια σε τουλάχιστον δύο επισκέψεις στο ιατρείο. Στο ιατρείο, η αυξημένη αρτηριακή πίεση ορίζεται ως συστολική πίεση τουλάχιστον 140 mmHg, ή διαστολική πίεση τουλάχιστον 90 mmHg, ή και τα δύο.
Η διάγνωση πρέπει στη συνέχεια να επιβεβαιωθεί με διαπίστωση αυξημένης αρτηριακής πίεσης εκτός ιατρείου είτε με αυτομέτρηση από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι, είτε με 24ωρη καταγραφή της πίεσης. Για τις μετρήσεις εκτός ιατρείου (στο σπίτι και με 24ωρη καταγραφή), οι τιμές που θέτουν τη διάγνωση της υπέρτασης είναι χαμηλότερες από τα όρια που προαναφέρθηκαν για τις μετρήσεις στο ιατρείο.
Τι ανεβάζει την πίεση;
Αλάτι
Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι το αλάτι συνδέεται με την αυξημένη πίεση και πρέπει να αποφεύγεται. Το νάτριο δημιουργεί κατακράτηση υγρών κι έτσι ο όγκος του αίματος στα αγγεία αυξάνεται. Έτσι αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση.
Αλκοόλ
Η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή υπέρταση.
Καφές
Η κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ όσοι πίνουν πολλούς καφέδες, είναι πιο επιρρεπείς στην υπέρταση.
Τουρσιά
Το τουρσί περιέχει μεγάλες ποσότητες αλατιού, που όπως προαναφέρθηκε αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Tι πρέπει να κάνω για να μειώσω την πίεσή μου χωρίς φάρμακα;
Ο τρόπος ζωής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της υπέρτασης. Στο 90-95% των ατόμων με υπέρταση, η αύξηση της πίεσης συνδέεται με τον τρόπο ζωής, το αυξημένο σωματικό βάρος, τη μη ισορροπημένη διατροφή, την καθιστική ζωή, το στρες, ενώ ο συνδυασμός με κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβής.
Για τη μείωση της πίεσης, κυριότερο ρόλο από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες έχει το σωματικό βάρος. Άλλα σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται με τη διατροφή και επηρεάζουν το σωματικό βάρος , πέρα της ενεργειακής πρόσληψης και τις θερμίδες που καταναλώνουμε, είναι το νάτριο, το κάλιο, το αλκοόλ, τα κορεσμένα λίπη και το συνολικό λίπος της τροφής αλλά και η πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Για τη ρύθμιση της υπέρτασης βασικές υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες είναι:
Μείωση του σωματικού βάρους (κύριος στόχος σε περίπτωση που κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος)
Καθιέρωση καθημερινής, ήπιας ή πιο οργανωμένης, σωματικής δραστηριότητας.
Συνολικά πιο υγιεινή διατροφή (αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και μείωση του ολικού και κορεσμένου διατροφικού λίπους και των τρανς λιπαρών).
Διακοπή του καπνίσματος.
Περιορισμός αλατιού στο φαγητό (προσοχή στις κρυφές πηγές) και αύξηση του καλίου.
Μείωση ή διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ.
Μετρίαση της κατανάλωσης αλκοόλ
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται σχετικά αβλαβής. Όμως, η υπερβολική χρήση αλκοόλ, έχει πολλαπλές βλαπτικές επιδράσεις στον οργανισμό και, επιπλέον, σχετίζεται με αύξηση της πίεσης. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20-30 g αλκοόλ (1-2 ποτά) την ημέρα για τους υπερτασικούς άντρες και τα 10-20 g (1 ποτό) για τις γυναίκες, ή 14 ποτά την εβδομάδα για τους άντρες και 7 για τις γυναίκες. Σε μεγαλύτερες δόσεις η πίεση αυξάνεται.
Διακοπή καπνίσματος
Αν και το κάπνισμα λίγο αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η διακοπή του καπνίσματος είναι υποχρεωτική γιατί μειώνει δραστικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος. Σε μακροχρόνιους καπνιστές με πρόσφατη υπέρταση, η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντικότερη από τη μείωση της πίεσης – αν και βέβαια και τα δυο είναι απαραίτητα.
Υπάρχουν ουσίες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση;
Διάφορα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της πίεσης, κυρίως σε άτομα που παίρνουν αντιυπερτασική θεραπεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά ως παυσίπονα (κυρίως για μυοσκελετικούς πόνους και αρθροπάθειες), κάποια από τα αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόνου (για το συνάχι), τα αντισυλληπτικά χάπια, αλλά και διάφορα άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σπανιότερα.
💡 Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για όποιο άλλο φάρμακο παίρνετε μαζί με αυτά για την υπέρταση.
Πρέπει να κόψω τον καφέ; Επηρεάζουν την πίεση τα πορτοκάλια και το σκόρδο;
Ο καφές μπορεί να προκαλέσει μικρή παροδική αύξηση της πίεσης. Όμως άτομα που πίνουν καφέ κάθε μέρα, παρουσιάζουν «ανοχή» σε αυτή τη δράση και τελικά η πίεσή τους δεν επηρεάζεται. Έτσι, αν δεν υπάρχει άλλος λόγος, π.χ. ταχυκαρδίες, οι υπερτασικοί μπορούν να πίνουν καφέ σε λογική ποσότητα.
Τα πορτοκάλια δεν αυξάνουν την πίεση. Αντίθετα, περιέχουν κάλιο που είναι χρήσιμο στους υπερτασικούς.
Το σκόρδο έχει κάποιες αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες που μπορεί να μειώσουν την πίεση. Όμως, τα πιθανά οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι από τη μακροχρόνια καθημερινή χρήση είναι άγνωστα.
Πώς να μετρώ την αρτηριακή μου πίεση στο σπίτι;
Οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται πάντα σε καθιστή θέση με τη χρήση ενός πιεσόμετρου. Τουλάχιστον μισή ώρα πριν, πρέπει να αποφεύγετε τον καφέ και το κάπνισμα.
Συνιστάται να γίνονται μετρήσεις για 7 μέρες σε διάστημα 1-2 εβδομάδων (όχι λιγότερες από 3 μέρες, κατά προτίμηση εργάσιμες, με μετρήσεις μέρα παρά μέρα). Μετρήσεις γίνονται 2 φορές την ημέρα, το πρωί πριν από τα φάρμακα και το απόγευμα. Κάθε φορά γίνονται διπλές μετρήσεις μετά από 5 λεπτά ανάπαυση σε καθιστή θέση και με μεσοδιάστημα 1 λεπτό. Υπολογίζεται ο μέσος όρος όλων των μετρήσεων αφού εξαιρεθεί η πρώτη μέρα.
Όλες οι μετρήσεις καταγράφονται. Δεν πρέπει να διαλέγετε ποιές μετρήσεις θα δείξετε στο γιατρό. Μπορείτε όμως να σημειώσετε αν είχατε οποιοδήποτε πρόβλημα τη στιγμή κάποιας μέτρησης.
Η πίεση στο σπίτι συνήθως (αλλά όχι πάντα) είναι χαμηλότερη απ’ όσο στο ιατρείο και θεωρείται φυσιολογική όταν ο μέσος όρος μερικών μετρήσεων είναι κάτω από 135 mmHg η συστολική και κάτω από 85 mmHg η διαστολική.
Για τη μακροχρόνια παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι 1-2 μετρήσεις την εβδομάδα είναι συνήθως αρκετές. Συχνές μετρήσεις, π.χ. κάθε μέρα, πρέπει να αποφεύγονται.
Αλλαγές στη θεραπεία (επιπλέον χάπι ή αποφυγή δόσης) με κριτήριο μεμονωμένες μετρήσεις της πίεσης στο σπίτι αποτελούν διαδεδομένη αλλά λανθασμένη τακτική και πρέπει να αποφεύγονται. Μετρήσεις σε συνθήκες αναστάτωσης, άγχους, στενοχώριας, πανικού, πονοκεφάλου, ζάλης κλπ, πρέπει να αποφεύγονται επειδή είναι παραπλανητικές.
Εγκυμοσύνη και υπέρταση
Κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορεί να παρατηρηθούν τρεις περιπτώσεις που σχετίζονται με την υπέρταση: η υπέρταση κύησης, η προεκλαμψία και η χρόνια προϋπάρχουσα υπέρταση. Υπέρταση της κύησης είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση, που εμφανίζεται μετά την 20η εβδομάδα της κύησης σε γυναίκες χωρίς ιστορικό αρτηριακής υπέρτασης. Η χρόνια υπέρταση προϋπάρχει της εγκυμοσύνης. Απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν διάφορα προβλήματα. Τέλος, η προεκλαμψία είναι ο συνδυασμός υπέρτασης και παρουσίας λευκώματος, που εμφανίζονται μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν μερικοί παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση προεκλαμψίας. Μερικοί από αυτούς είναι η πρώτη εγκυμοσύνη, το ιστορικό χρόνιας υπέρτασης, η παχυσαρκία και το ιστορικό.
Ποια είναι οι κίνδυνοι της υπέρτασης;
Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί πότε η πίεση είναι επικίνδυνη; Αν η αρτηριακή υπέρταση δε ρυθμιστεί, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων νοσημάτων. Μερικά από αυτά, είναι η εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, βλαβών στον αμφιβληστροειδή, νεφρικής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού.
Ποια πιεσόμετρα είναι αξιόπιστα;
Στην αγορά υπάρχουν υδραργυρικά, μεταλλικά (σαν ρολόι με περιστρεφόμενη βελόνα) και ηλεκτρονικά πιεσόμετρα. Για την παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι, η χρησιμοποίηση αυτόματου ηλεκτρονικού πιεσομέτρου είναι προτιμότερη, επειδή χρειάζεται ελάχιστη εκπαίδευση και οι μετρήσεις γίνονται με αντικειμενικό τρόπο.
Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα που κυκλοφορούν στην αγορά για μετρήσεις στο σπίτι, δεν έχουν όλα τεκμηριωμένη αξιοπιστία. Προτιμώνται τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα που μετρούν την πίεση στο βραχίονα. Τα πιεσόμετρα καρπού είναι λιγότερο αξιόπιστα. H λειτουργική κατάσταση του πιεσομέτρου πρέπει να ελέγχεται κάθε 1-2 χρόνια.
Ανεξάρτητα από το είδος του πιεσομέτρου που χρησιμοποιείται, οι διαστάσεις της περιχειρίδας πρέπει να είναι οι κατάλληλες για το μπράτσο σας. Για πολλούς ανθρώπους με μεγάλο μπράτσο (περίμετρος 30 εκατοστά ή μεγαλύτερη) οι συνηθισμένες περιχειρίδες είναι μικρές και το πιεσόμετρο μπορεί να δείχνει πίεση μεγαλύτερη από την πραγματική. Ρωτήστε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό για το ποιά περιχειρίδα χρειάζεστε.
Τι είναι η 24ωρη μέτρηση της πίεσης; Την χρειάζομαι;
Η 24ωρη καταγραφή της πίεσης, που λανθασμένα αναφέρεται από μερικούς ως «Holter πίεσης», είναι ένα φορητό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που μετράει αυτόματα την πίεση κάθε 15-30 λεπτά επί 24 ώρες. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα πολλαπλών μετρήσεων της πίεσης στις συνηθισμένες συνθήκες μιας εργάσιμης μέρας, στην εργασία, το σπίτι και τον ύπνο.
Η 24ωρη καταγραφή της πίεσης δεν είναι απαραίτητη σε όλα τα υπερτασικά άτομα. Είναι όμως χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως για τη διάγνωση της «υπέρτασης λευκής μπλούζας», της «συγκαλυμμένης υπέρτασης», της νυκτερινής υπέρτασης, της οριακής ή ασταθούς υπέρτασης και για την επιβεβαίωση της 24ωρης ρύθμισης της πίεσης.
Τι να κάνω όταν η πίεση που μετρώ στο σπίτι είναι πολύ υψηλή;
Είναι συνηθισμένη τακτική, όταν η πίεση βρίσκεται πολύ αυξημένη σε τυχαία μέτρηση με αφορμή κάποιο σύμπτωμα (π.χ. πονοκέφαλο ή ζάλη) να χορηγείται «εκτάκτως» κάποιο αντιυπερτασικό χάπι, συχνά υπογλώσσιο. Η τακτική αυτή δεν είναι σωστή και οφείλεται στην απαρχαιωμένη αντίληψη ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από ρήξη κάποιας αρτηρίας του εγκεφάλου και αιμορραγία λόγω της απότομης αύξησης της πίεσης.
Αυξημένη πίεση δε σημαίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι δυσμενείς επιδράσεις της πίεσης είναι μακροχρόνιες όπως περίπου οι δυσμενείς επιδράσεις του καπνίσματος. Μην πανικοβάλλεστε αν διαπιστώσετε ότι αυξήθηκε η πίεσή σας. Συνήθως η αύξηση είναι παροδική και πολλές φορές οφείλεται σε κάποιο άλλο πρόβλημα που προκαλεί αναστάτωση. Επαναλάβετε τη μέτρηση λίγο αργότερα και αν δείτε ότι αυτή επιμένει, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Η χρησιμοποίηση υπογλώσσιων χαπιών για την ταχεία μείωση της πίεσης όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά λόγω της απότομης και μεγάλης πτώσης της πίεσης που προκαλεί μπορεί να ελαττώσει την παροχή αίματος από τις στενωμένες αρτηρίες με αποτέλεσμα έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδίως σε ηλικιωμένους ή αρρώστους με αρτηριοσκλήρυνση. Υπογλώσσια φάρμακα δε χρησιμοποιούνται πότε στην υπέρταση, αλλά μόνο στη στηθάγχη (πόνος στο στήθος από ισχαιμία της καρδιάς).
Επείγουσα αντιμετώπιση της αυξημένης πίεσης και άμεση νοσηλεία στο νοσοκομείο απαιτείται μόνο σε σπάνιες και σοβαρές καταστάσεις στις οποίες η αύξηση της πίεσης συνοδεύει άλλο σοβαρό σύμπτωμα, όπως πόνος στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή, κλπ, και χρειάζεται άμεση εισαγωγή.
Σωματική άσκηση για άτομα με υπέρταση
Ποια είναι η σημασία της σωματικής άσκησης στους υπερτασικούς;
Η έλλειψη άσκησης και ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου, ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες κινδύνου όπως κάπνισμα, υπέρταση, σάκχαρο, χοληστερίνη. Αντίθετα, η σωματική άσκηση αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα πρόληψης της στεφανιαίας νόσου και ασκεί προστατευτική δράση. Ειδικότερα, στους υπερτασικούς η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες και έχει βρεθεί ότι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης (κυρίως η αερόβια άσκηση π.χ. περπάτημα, ποδήλατο, ελαφρύ τρέξιμο κ.α).
Τι σωματική άσκηση προτείνεται για άτομα με υπέρταση;
Ακόμα και μία μετρίου βαθμού σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αλλά και να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους, στη μείωση της περιφέρειας μέσης, στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης (HDL) και στην αύξηση της ευαισθησίας των ιστών στην ινσουλίνη. Αν και υπάρχουν οδηγίες τόσο για αερόβια όσο και για αναερόβια άσκηση, απαιτείται προσοχή ως προς το ποιός και πόσο μπορεί να ασκηθεί.
Οι περισσότερες συστάσεις για τη ρύθμιση της υπέρτασης εστιάζουν στην αερόβια μορφή άσκησης (γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, χορός κτλ), ως κύρια δραστηριότητα, ενώ η αναερόβια άσκηση (άσκηση με αντιστάσεις π.χ. βάρη) προτείνεται ως τμήμα μίας ολοκληρωμένης άσκησης, όχι όμως ως η κύρια μορφή άσκησης. Η άσκηση αντοχής (αερόβια) μειώνει τον κίνδυνο ανόδου της αρτηριακής πίεσης, που αναμένεται με την πάροδο του χρόνου σε υπερτασικούς. Το πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως περπάτημα, ποδήλατο και γενικά αερόβιες δραστηριότητες, χωρίς υπερβολές, δεδομένου ότι η μέτριας έντασης άσκηση ελαττώνει εξίσου την αρτηριακή πίεση, σε σχέση με την άσκηση μεγαλύτερης έντασης.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μία έντονη αερόβια άσκηση αλλά και η άσκηση με αντιστάσεις μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση κατά περίπου 3 mmHg, με μεγαλύτερες μειώσεις στους υπερτασικούς ασθενείς.
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής συστήνει ρυθμική και αερόβια άσκηση των μεγάλων μυών (βάδισμα, τρέξιμο, ποδηλασία) 3-5 ημέρες την εβδομάδα από 30 έως 60 λεπτά και με ένταση τέτοια ώστε να επιτυγχάνεται το 60-90% της μέγιστης προβλεπόμενης καρδιακής συχνότητας του αθλούμενου (η μέγιστη προβλεπόμενη καρδιακή συχνότητα υπολογίζεται ως 220-ηλικία).
Πως μπορώ να εντάξω τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μου;
Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα άσκησης προσπαθήστε να εντάξετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ζωή ακολουθώντας απλές οδηγίες όπως:
χρησιμοποιείστε τις σκάλες και όχι τον ανελκυστήρα,
συνδυάστε την τηλεόραση με λίγα λεπτά στατικού ποδηλάτου ή διαδρόμου,
ασχοληθείτε με τον κήπο ή την αυλή σκάβοντας και μαζεύοντας σκουπίδια,
βγείτε μια σύντομη βόλτα πριν το πρωινό ή πριν το βραδινό, κάντε ποδήλατο
χρησιμοποιείστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς
💡Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
Gingo Biloba & Yπέρταση
Σε περιπτώσεις υπέρτασης συνίσταται να αποφεύγεται η χρήση του gingo biloba. Θα πρέπει να αποφεύγεται επίσης η λήψη του από άτομα με επιληψίες και διαταραχές πήξεως, καθώς και από εγκύους και θηλάζουσες.
Πηγές Άρθρου:
Hygeia.gr
Metropolitan Hospital
Eody.gov.gr
Realmaternity.gr
Microlife
Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr