Οι πληρωμές του από τα Χριστούγεννα έως σήμερα – ΕΛΓΑ και εταιρείες – Τα χρήματα που έλαβαν οι αγρότες.

: Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η νέα μορφή του αγροτικού ασφαλιστικού οργανισμού, , με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, ως συμπληρωματικό τμήμα της ασφάλισης.

ΟΠΕΚΕΠΕ : Όλα τα ΝΕΑ για τους αγρότες ΕΔΩ 

Στόχος είναι «πληρέστερες και ταχύτερες αποζημιώσεις χωρίς επιπλέον επιβάρυνση στο ασφάλιστρο». Αυτή τη στιγμή οι αποζημιώσεις που καταβάλει ο οργανισμός ανέρχονται σε 200-210 εκατομμύρια ενώ τα έσοδα σε 170 εκατ. ευρώ. «Κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, κατά τη χθεσινή διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το ενδιαφέρον του ασφαλιστικού κλάδου για τις αγροτικές ασφαλίσεις έχει εκφράσει θεσμικά η ΕΑΕΕ αρκετές φορές και οι διαβουλεύσεις με την Πολιτεία αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Το χάσμα με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους παραμένει μεγάλο και σε αυτόν τον τομέα. Οι συμπράξεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται με επιτυχία και με προαιρετικό χαρακτήρα. Έκδηλη είναι η ανησυχία, επιπλέον, και για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών το τελευταίο διάστημα.

Βάσει της ελληνικής πραγματικότητας, όπως έχει ειπωθεί από την Πολιτεία, προτεραιότητα αποτελεί η διαχείριση του ελλειμματικού , αναφέρει το insuranceworld.gr.

Οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ από τα Χριστούγεννα έως σήμερα – ΕΛΓΑ και εταιρείες – Αποζημιώσεις στους αγρότες

Την οικονομική ενίσχυση γεωργών και κτηνοτρόφων των οποίων οι εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πυρκαγιές κατά το έτος 2018 προβλέπει ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την Απόφαση ανατίθεται στον η υλοποίηση του προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, οι οποίες χορηγούνται εφόσον έχει καεί μία ενιαία έκταση μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων και ειδικά για τη νησιωτική χώρα, μεγαλύτερη των 300 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι στη νησιωτική χώρα δεν περιλαμβάνονται η Κρήτη και η Εύβοια.

Ως εισόδημα εισόδημα αναφοράς καθορίζεται το ποσό των 15.000 ευρώ όπως αυτό είχε καθοριστεί με την 316179/16061/26.11.2004 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα δε ανώτατα ποσά ενίσχυσης καθορίζονται σε 150.000,00 ευρώ ανά δικαιούχο για το πάγιο κεφάλαιο και σε 70.000,00 ευρώ για τα λοιπά, ενώ στο σύνολο της κατά περίπτωση κοινής υπουργικής απόφασης η συνολική καταβληθείσα ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 200.000,00 ευρώ ανά δικαιούχο, εκτός των Συνεταιρισμών. Ποσά ενίσχυσης μικρότερα των 15,00 ευρώ ανά δικαιούχο δεν χορηγούνται.

Για λόγους διαφάνειας, ενίσχυση δικαιούχου παραγωγού, που υπερβαίνει τα 60.000,00 ευρώ, θα δημοσιεύεται σε εμπεριστατωμένο δικτυακό τόπο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α.

Αναφορικά με τα δικαιολογητικά της παρ. 3 του άρθρου 11 της 619/146296/29.12.2016 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β’ 4562), θα πρέπει να προσκομιστούν φωτοαντίγραφα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2017 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017), της αντίστοιχης κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3) έτους ζημιάς – αν υπάρχει – και του αντίστοιχου Εκκαθαριστικού Σημειώματος, καθώς και φωτοαντίγραφο Ασφαλιστήριου Συμβολαίου έτους ζημιάς, εφόσον χρειάζεται, αναφέρει το parapolitika.gr.

Αντίστοιχα, για τα δικαιολογητικά της παραγράφου 4 του άρθρου 12 της 19/146296/29.12.16 κοινής υπουργικής απόφασης, για συνεταιρισμούς, ή γενικά εταιρείες με νομική προσωπικότητα, ομάδες κοινής εκμετάλλευσης κλπ. ζητείται η «κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα» (έντυπο Ε3) φορολογικού έτους 2017 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017) και η «Δήλωση φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013» (έντυπο Ν) φορολογικού έτους 2017 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017), προκειμένου να ελεγχθούν τα εισοδήματα τους και ότι λειτουργούν τουλάχιστον ένα έτος με οικονομικά αποτελέσματα.

Η αποκατάσταση των ζημιών, θα πρέπει να υλοποιηθεί αποκλειστικά μέχρι 31.08.2022 και η συνολική καταβολή των ενισχύσεων να ολοκληρωθεί μέχρι 31.12.2022.

Προκειμένου οι και οι κτηνοτρόφοι να κριθούν δικαιούχοι ενισχύσεων θα πρέπει να ισχύουν τα αναγραφόμενα στις διατάξεις του εγκεκριμένου Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών ενισχύσεων και της παρούσας απόφασης.

Επιπρόσθετα, για τους επαγγελματίες αγρότες, φωτοαντίγραφο βεβαίωσης ΜΑΑΕ έτους ζημιάς, όπου αποδεικνύεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι ενταγμένος στο Μητρώο ΑΑΕ, ως επαγγελματίας αγρότης.

Οι επιλέξιμες πυρκαγιές ανά νόμο είναι:

Αττική: Δήμοι Ραφήνας – Πικερμίου (ΔΚ Ραφήνας), Μαραθώνος (ΤΚ Νέου Βουτζά, Μάτι), Ωρωπού (ΔΚ Καλάμου – περιοχή Πανοράματος Αγ. Αποστόλων), Μεγαρέων (ΔΚ Μεγαρέων – περιοχή Κινέτας).

Εύβοια: ΔΕ Κονιστρών (ΤΚ Κρεμαστού), ΔΕ Ταμινέων (ΤΚ Τραχηλίου) και ΔΕ Αυλώνος (ΤΚ Ωρολογίου). Επίσης Δήμος Μεσσαπίων – Διρφύων (ΔΕ Μεσσαπίων – ΤΚ Κοντοδεσποτίου).

Ηλεία: Δήμοι Ανδρίτσαινας – Κρεστένων (ΤΚ Καλυβακίων, Ραχών, Σκιλλουντίας, Φρίξας), Ήλιδας (ΤΚ Δαφνιώτισσας).

Κεφαλληνία: Δήμος Κεφαλλονιάς (ΤΚ Μαρκόπουλου, Πάστρας).

Κορινθία: Δήμοι Σικυωνίων (ΤΚ Μεγάλου Βάλτου, Μικροπύ Βάλτου), Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης (ΤΚ Γελινιατίκων, Ζεμενού, Θροφαρίου, Καρυάς).

Κυκλάδες: Νήσος Νάξος – Δήμος Νάξου (ΤΚ Βίβλου), Νήσος Πάρος (ΔΚ Αγκαιριάς και ΤΚ Λευκών)

Λάρισα: ΔΕ Κοιλάδας (ΤΚ Κοιλάδας), ΔΕ Λάρισας (ΤΚ Τερψιθέας), ΔΕ Νέσσωνος (ΤΚ Νέσσωνος), ΔΕ Πολυδάμαντα (ΤΚ Πολυδάμειου).

Λασίθι: Δήμος Σητείας (ΔΕ Σητείας – ΔΔ Αχλαδίων, Αγ. Γεωργίου και ΔΕ Λεύκης – ΔΔ Παππαγιαννάδων).

Χαλκιδική: Δήμος Σιθωνίας (ΤΚ Σπάρτης).

Χανιά: Δήμοι Αποκορώνα (ΔΕ Κρυονερίδας – ΔΔ Νίπους, Βρυσών, Μάζης και ΔΕ Βάμου – ΔΔ Κασλαμιτσίου), Καντάνου – Σελίνου (ΔΕ Καντάνου – ΔΔ Καντάνου οικισμός Σπίνας), Κισσάμου (ΔΕ Ιναχωρίου – ΔΔ Κάμπου), Πλατανιά (ΔΕ Βουκαλίων – ΔΔ Παλαιών Ρουμάτων), Πλατανιά (ΔΕ Βουκολίων – ΔΔ Πλαιών Ρουμάτων – ΔΔ Κακόπετρου).

Οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ από τα Χριστούγεννα έως σήμερα – ΕΛΓΑ και εταιρείες – Πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο (opekepe.gr) προχώρησε σε πληρωμές περίπου 974.000 ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως 2 Ιανουαρίου 2020 πληρώθηκαν 244 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

Επίσης, (opekepe.gr) έκανε σε πληρωμές περίπου 3.6 εκ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου πληρώθηκαν 531 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του Οργανισμού εδώ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2020 : Η ώρα της αλήθειας! Αναδρομικά συνταξιούχων Δημοσίου, απόστρατοι, ΙΚΑ

2020 : Όλες οι αυξήσεις στις συντάξεις άμεσα – ΛΙΣΤΑ , ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Με τις συντάξεις Φεβρουαρίου και τα αναδρομικά – Πληρωμή τελών κυκλοφορίας