9 ΤΡΟΦΕΣ
Μπορεί να διανύουμε ακόμη μέρες καλοκαιριού, ο χειμώνας όμως πλησιάζει και απαιτεί γερό ανοσοποιητικό για να αποφύγετε τη γρίπη, τις ιώσεις και το κοινό κρυολόγημα.
Για να το θωρακίσετε, εντάξτε στη διατροφή σας τροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και τον προστατεύουν από «ανεπιθύμητους» επισκέπτες.
Σκόρδο
Το σκόρδο περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις, με γνωστότερη και πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η αλισίνη του σκόρδου θεωρείται ένας ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας που, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύει την αντιβακτηριακή του δράση. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutrition» (2001) παρατηρήθηκε ότι το σκόρδο παρουσίασε ισχυρή αντιμικροβιακή δράση κατά πολλών παθογόνων μικροοργανισμών, ακόμη και στελεχών μικροβίων που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.
Κρεμμύδια
Όπως και το σκόρδο περιέχει αλισίνη. Επιπλέον, είναι ένα λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε άλλα αντιοξειδωτικά όπως οι ανθοκυανίνες και η κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η κατανάλωση κρεμμυδιών με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων κρυολογήματος, επισπεύδει την ανάρρωση. Προσπαθήστε να τρώτε μισό φλιτζάνι την ημέρα.
Τζίντζερ
Η πικάντικη και νόστιμη αυτή ρίζα ρίχνει τον πυρετό, καταπραΰνει τον πονόλαιμο και το βήχα και έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες. Τα αντιφλεγμονώδη που περιέχει διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και ανοίγουν τα ιγμόρεια, διευκολύνοντας την αναπνοή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πιπερόριζα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της γρίπης.
Κόκκινο πιπέρι
Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό στην καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης της παραγωγής των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καθαρίζουν τα κύτταρα και τους ιστούς από τις τοξίνες. Επίσης το κόκκινο πιπέρι, γνωστό και ως καγιέν, αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλεί την παραγωγή ιδρώτα.
Κολοκύθα
Η πορτοκαλί κολοκύθα (σκουός) είναι καλή πηγή βιταμίνης C και καροτένιου. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή των λαχανικών και των φρούτων μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, προστατεύουν τα μάτια και το δέρμα από τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς και επιβραδύνουν τη γήρανση.
Εσπεριδοειδή
Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C, η οποία υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα εσπεριδοειδή, είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος κατά 23%. Συγκεκριμένα, ανασκόπηση παλιότερων μελετών έδειξε ότι 1 με 8 γραμμάρια της βιταμίνης (1000 με 8000 mg) μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και μπορείτε να τα λάβετε είτε από εσπεριδοειδή, είτε από μπρόκολο, παπάγια, κόκκινη πιπεριά, ντομάτα, λαχανάκια Βρυξελλών ή ακόμη και από συμπληρώματα
Κέιλ
Το κέιλ (κale), ο «βασιλιάς των λαχανικών», όπως το χαρακτηρίζουν, είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και σκοτώνει τα ανεπιθύμητα βακτήρια στον οργανισμό. Περιέχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το σπανάκι, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ποτάσιο, ασβέστιο, και άλλες ωφέλιμες ουσίες.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ειδικά κατεχίνες που καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τον οργανισμό. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι κατεχίνες μπορεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της γρίπης και των ιών του κοινού κρυολογήματος.
Μανιτάρια
Η συστηματική κατανάλωση μανιταριών διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Να τα τρώτε όμως μαγειρεμένα και όχι ωμά.