Διατροφή: Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες που καθορίζουν το σωματικό βάρος.
Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, η υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου αποτελεί την καταλληλότερη προσέγγιση για την αποτελεσματική μείωση του σωματικού βάρους και τη μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας.
Ωστόσο, σημειώνει το neadatrofis.gr, είναι γνωστό πως το βάρος επηρεάζεται και από άλλες συνήθειες και παράγοντες του τρόπου ζωής, που επιδρούν άμεσα ή έμμεσα στο ενεργειακό ισοζύγιο. Με άλλα λόγια, πέρα από τη δίαιτα, είναι σημαντικό κανείς να εστιάσει και σε άλλα σημεία της καθημερινότητάς του, που μπορεί να διευκολύνουν σημαντικά την προσπάθεια απώλειας βάρους. Παρακάτω, θα δείτε 3 παράγοντες του τρόπου ζωής, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την πρόσληψη θερμίδων ή την ενεργειακή δαπάνη και κατ’ επέκταση την πορεία του σωματικού βάρους:
Σωματική δραστηριότητα: Η συστηματική ενασχόληση με κάποιο είδος οργανωμένης ή μη-οργανωμένης άσκησης μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ενεργειακή δαπάνη, διευκολύνοντας την επίτευξη αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας. Συνεπώς, επιλέξτε ένα είδος σωματικής δραστηριότητας που σας ευχαριστεί και μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στο πρόγραμμά σας, στοχεύοντας σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση καθημερινά.
[irp posts=”128299″ name=”Η κακή διατροφή στην εφηβεία προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο”]
Συνήθειες ύπνου: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αισθήματος πείνας κατά τη διάρκεια της μέρας, καθώς και εντονότερη επιθυμία για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα. Από την άλλη, η μεγαλύτερη κούραση λόγω στέρησης ύπνου, λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την εκτέλεση σωματικής δραστηριότητας. Φροντίστε, λοιπόν, να κοιμάστε τουλάχιστον 7-9 ώρες καθημερινά, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στη διάρκεια, αλλά και στην ποιότητα του ύπνου.
Στρες: Η ύπαρξη έντονου στρες μπορεί να επηρεάσει τη διαιτητική πρόσληψη, οδηγώντας σε αυξημένη κατανάλωση τροφίμων που προκαλούν θετικά συναισθήματα, όπως για παράδειγμα τα γλυκά σνακ, καθώς και πρόσληψη τροφής πέρα από το σημείο κορεσμού. Επομένως, ο εντοπισμός στρεσογόνων παραγόντων που είναι στο χέρι του καθενός να αποφύγει και η απομάκρυνσή τους από την καθημερινότητα, μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών.